Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Muzeul Callatis, simpozionul ştiinţific 163 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române

ro

31 Mar, 2013 15:20 3334 Marime text
Muzeul „Callatis” Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, organizează luni, 1 aprilie 2013, ora 10.40, la sediul muzeului callatian, simpozionul științific „163 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA JANDARMERIEI ROMÂNE”.
Vor susține discursuri: primarul Mangaliei, Cristian Radu, și inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, col. dr. Costică Cojoc. În continuare, vor prezenta istoria Jandarmeriei române, de la înființare până la sfârșitul Primului Război Mondial - directorul Muzeului „Callatis” Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, și din perioada interbelică până în anul 2013 - profesorul universitar dr. Marian Cojoc, membru al Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Administrației si Internelor.

„Jandarmeria a fost înființată de domnitorul Moldovei, Grigore Ghica, în ziua de 3 aprilie 1850. După Unirea Moldovei cu Țara Românească, Jandarmeria a fost reorganizată și a intrat în subordinea Ministerului de Război. În timpul Războiului de Independență, jandarmii au participat la luptele împotriva Imperiului Otoman. În perioada Răscoalei din 1907, împreună cu Armata, Jandarmeria a încercat să mențină ordinea, preț plătit cu numeroase pierderi de vieți omenești de ambele părți combatante. Jandarmii au luptat alături de Armată și în cel de-Al Doilea Război Balcanic. În timpul Primului Război Mondial, Jandarmeria a participat la operațiunile militare, a asigurat ordinea și paza obiectivelor economice și a populației și a luat parte la organizarea administrativă a teritoriilor eliberate. Jandarmeria a fost reorganizată în perioada interbelică, dar și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În perioada marii conflagrații mondiale, jandarmii au avut misiuni specifice stării de război. În anul 1949, au fost înființate Trupele de Securitate, după care trupele de jandarmi au trecut la Comandamentul Trupelor de Securitate, iar Jandarmeria rurală a fost subordonată Direcției Generale a Miliției. După Revoluția din decembrie 1989, instituțiile statului au fost democratizate, printre acestea fiind și Jandarmeria”, a menționat dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului „Callatis” Mangalia.

Începând cu ora 12.00, Primăria Municipiului Mangalia și Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța organizează, în Piața Republicii din Mangalia, un ceremonial militar și un exercițiu demonstrativ, unde sunt așteptați toți cetățenii Mangaliei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii