Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:59 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obligațiuni în euro emise pe piața internă la cele mai mici costuri

ro

25 Feb, 2016 11:18 684 Marime text
 România a emis obligaţiuni denominate în euro pe piaţa internă, cu un volum de 500 de milioane de euro și maturitate de 5 ani, la cele mai scăzute randamente obţinute vreodată pentru aceste instrumente (mediu/maxim de1,00%, respectiv 1,03% p.a).
Emisiunea este destinată în principal refinanțării parțiale a obligațiunilor emise pe piața internă în euro, scadente în data de 26 februarie 2016, în contextul necesităților de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice prin titluri de stat emise pe piața internă, anunțate la finalul anului 2015.
În același timp, MFP a avut în vedere cererea specifică exprimată de investitorii locali pentru titlurile de stat în euro, susținută de creșterea volumului disponibilităților în valută, ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valuta de către Banca Națională a României.
Emisiunea  s-a bucurat de un interes substanțial din partea mediului investițional, având un nivelul ridicat de suprasubscriere (de peste 2 ori) și un cost foarte competitiv. Evoluția este similară celei înregistrate la emisiunile de euroobligațiuni externe în euro redeschise de România săptămâna trecută.
 
Ținând cont de cererea mare pentru acest instrument, în contextul lichidității crescute în euro pe piața internă urmare rambursării unei emisiuni de obligațiuni pe piața internă de aprox. 1,6 miliarde de euro în data de 26 februarie, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere redeschiderea acestei emisiuni și în martie
 
Biroul de presă
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii