Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șeful Statului Major al Apărării, în vizită oficială în Republica Macedonia de Nord

ro

20 Apr, 2021 23:07 1558 Marime text
  • Șeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul-locotenent Daniel Petrescu, a efectuat marți, 20 aprilie, o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord, la invitația omologului său, șeful Statului Major General al Forțelor Armate, general-locotenent Vasko Gjurchinovski.

Programul șefului român  al Apărării a inclus întâlniri cu președintele Republicii Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski, și cu ministrul apărării naționale, Radmila Ŝekerinska-Jankovska, precum și vizitarea unității de Forțe Speciale și a Centrului de antrenament pentru piloți din Skopje.

Discuțiile cu oficialii nord-macedoneni au vizat intensificarea cooperării militare în format bilateral și aliat, menținerea unei dinamici constante a dialogului, precum și aspecte de interes privind securitatea din regiunea Balcanilor de Vest și susținerea demersurilor NATO și UE  în regiune pentru cooperare eficientă cu aliații regionali și pentru susținerea statelor din Balcanii de Vest.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a apreciat contribuția Armatei Republicii Macedonia de Nord la efortul conjugat al NATO și UE de asigurare a unui mediu stabil în Balcanii de Vest, subliniind aprofundarea cooperării NATO-UE în baza principiilor complementarității, transparenței și evitării duplicării eforturilor.

Având în vedere legătura intrinsecă dintre regiunea Mării Negre și spațiul balcanic, România este direct interesată în asigurarea securității în această zonă de importanță strategică, susținând și promovând valorile și misiunile UE și NATO.

„Amplificarea participării celor două armate la activități de instrucție și la exerciții multinaționale în comun va asigura un parteneriat ferm, solid și durabil între țări, precum și o creștere a interoperabilității dintre structurile de forțe ale armatelor noastre,” a declarat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Totodată, șeful Apărării din România a reiterat sprijinul pentru autoritățile militare din Republica Macedonia de Nord în procesul găzduirii, pentru o perioadă de 6 ani, în localitatea Kumanovo, a Comandamentului Brigăzii Multinaționale din Europa de Sud-Est (SEEBRIG).

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii