Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:27 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Ziua Armatei României

ro

20 Oct, 2023 14:51 824 Marime text
Nr. 416
20 octombrie 2023
 
25 octombrie - Ziua Armatei României
 
 
Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din țară, în bazele militare din teatrele de operații în care sunt dislocați militarii români, precum și în statele în care România are acreditați atașați ai apărării și în capitalele statelor unde țara noastră are reprezentanțe permanente.
 
 Programul principalelor activități este următorul:

          În București:

 - Ora 10.00, Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I – Ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori, ceremonie de depunere a jurământului militar de studenții anilor I ai Academiei Tehnice Militare și Universității Naţionale de Apărare, urmate de schimbarea gărzii la MON și activități de survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
-  Ora 12.00, Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I” - Ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.
-  Ora 19.00, retragere cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenței, B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Șoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timișoara, sediul  Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.


          În țară:

Ora 10.00, Satu Mare, Monumentul Ostașului Român – Ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori.
- Ora 14.00, Păuliș, județul Arad, - Ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori.
Ora 16.00, Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român” - Ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori și sosirea „Ștafetei Veteranilor Invictus”. Începând cu ora 12.00, în Parcul Karoly va avea loc o expoziție de tehnică și echipamente militare.
 
Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din țară, la Monumentele eroilor, precum și la cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria.


* * *
 
În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului național, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obținută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.


* * *


         
 
Biroul de Presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii