Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:43 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Mare atenție la coșurile de fum! Incendii provocate de coșuri de fum

ro

27 Nov, 2023 14:50 605 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Mare atenție la coșurile de fum! Incendii provocate de coșuri de fum
 
Sâmbătă și duminică, 25 și 26 noiembrie a.c., pompierii militari harghiteni au acționat pentru stingerea a două incendii izbucnite, cel mai probabil din cauza coșurilor de fum, la locuințe situate în localitățile Tăietura, comuna Mugeni și Toplița.
 Astfel, sâmbătă seara, în jurul orei 22.00, pompierii Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Mugeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în podul unei case din satul Tăietura, comuna Mugeni. Evenimentul, generat, cel mai probabil, de un coș de fum amplasat necorespunzător ori neprotejat termic față de materialele combustibile, s-a soldat cu arderea unei suprafețe de circa 30 de metri pătrați din plafonul din lemn al casei.
Seara trecută, echipajele Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs, din cauza unui coș de fum necurățat de funingine, la o locuință de pe strada Speranței din municipiul Toplița. Pompierii militari au stins rapid incendiul, împiedicând dezvoltarea acestuia și salvând astfel locuința. Nu s-au înregistrat daune materiale, arzând doar funinginea depusă în interiorul coșului de fum.
Având în vedere frecvența ridicată a incendiilor generate de coșurile de fum în perioadele cu temperaturi scăzute, reamintim faptul că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate.
 De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Totodată, în decursul acestui sfârșit de săptămână, echipajele SMURD au intervenit la 11 solicitări pentru acordarea de prim ajutor calificat, 11 persoane fiind asistate medical. 
De asemenea, echipajele operative  au acționat pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, pe DN 13B, localitatea Joseni, soldat cu rănirea a 3 persoane și avarierea a 2 autoturisme, precum și pe timpul desfășurării meciului de fotbal din Liga a II-a, între FK Csikszereda și CSM Slatina.
În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, în cursul zilei de ieri, s-au înregistrat avarii în 9 localităţi din judeţ (Miercurea Ciuc, Ciceu, Mihăileni, Văcărești, Gârciu, Racu, Siculeni, Nădejdea și Livezi), însumând un număr de 3544 consumatori nealimentați. Echipele specializate ale distribuitorului de energie electrică au acționat în teren pentru remedierea defecțiunilor, astfel încât, toate situațiile semnalate, generate de fenomenele meteorologice (vânt puternic, viscol), au fost rezolvate.
Pentru preîntâmpinarea situațiilor care pot pune în pericol siguranța dumneavoastră și a celor dragi, evitați să porniți la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, informați-vă dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă și urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.         
                                                 
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE         
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii