Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Exerciţiu complex de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă

ro

28 Sep, 2023 12:03 476 Marime text
Exerciţiu complex de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a organizat şi  desfăşurat, miercuri, 27 septembrie a.c., în municipiul Toplița, un exerciţiu complex privind intervenția în cazul producerii unor accidente în care au fost implicate produse periculoase
 
Conform scenariului exercițiului, în cadrul unui obiectiv sursă de risc chimic s-a produs fisurarea rezervorului de clor, folosit în procesul de dezinfecție a apei. Operatorul de serviciu care făcea verificarea curentă a constatat că există o fisură la rezervorul de clor, iar în timp de încerca să deconecteze rezervorul a anunțat laboranta care se afla la etajul clădirii. În urma informării, laboranta a coborât la parterul clădirii în camera de dozaj, iar prin intermediul SNUAU 112 a anunțat dispeceratul ISU Harghita despre producerea evenimentului, însă în timp ce încerca să se echipeze cu masca de protecție i s-a făcut rău. Cei doi angajați au fost intoxicați cu clor, fiind în stare de inconștiență.
Pe DN 15, la intrarea în municipiul Toplița, a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate un autoturism și o cisternă cu motorină. În urma coliziunii, au rezultat două victime cu multiple traumatisme, dintre care una încarcerată. Totodată, accidentul a fost urmat de un incendiu izbucnit la autoturismul implicat în accident.
Pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență, au fost puse în aplicare Planul de urgenţă în caz de accidente tehnologice, planurile de cooperare și procedurile specifice, precum și Protocolul de colaborare pentru intervenție comună între Inspectoratele Județene pentru Situaţii de Urgenţă Harghita și Mureș.  
Peste 30 de pompieri, cu 7 autospeciale de  intervenţie, au desfășurat acțiuni de măsurare a nivelului de concentrație a substanțelor periculoase în vederea stabilirii perimetrelor de securitate, de siguranță și de sprijin, acțiuni pentru evacuarea și salvarea persoanelor, dar și pentru decontaminarea victimelor și a personalului de intervenție, descarcerare și lichidare a incendiului.
În sprijinul ISU ”Oltul” Harghita au fost mobilizate forţe și mijloace din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Horea” al județului Mureș, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Comitetului Local și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al municipiului Toplița.
Integrat, s-a desfășurat și un exercițiu de alarmare publică în municipiul Toplița, fiind introdus semnalul“ALARMĂ LA DEZASTRE” (5 sunete/impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauze de 10 secunde între ele), urmat de evacuarea persoanelor din zona de pericol, verificându-se funcționarea sistemului de înștiințare-alarmare și a audibilității semnalelor pe teritoriul localității, verificarea cunoaşterii semnalelor de alarmare şi a modului de comportare la declanşarea acestora.
Prin desfășurarea acestui exerciţiu s-a urmărit antrenarea tuturor forţelor participante în desfăşurarea acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor unor accidente cu produse periculoase, verificarea modului de cooperare interinstituțională între structurile de intervenţie, precum și testarea viabilității documentelor operative, în vederea eficientizării timpului de răspuns într-o situație reală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii