Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita - Buletin informativ Măsuri de protejare a vieții și bunurilor pe timp de vijelii

ro

16 Jul, 2021 12:13 924 Marime text
Oradea, 16.07.2021
                                                              COMUNICAT DE PRESĂ

Atenție: COD PORTOCALIU!
 
- Măsuri de protejare a vieții și bunurilor pe timp de vijelii-
 
 
Administraţia Naţională de Meteorologie  a emis o avertizare COD PORTOCALIU valabilă pentru județul Bihor, 16 iulie, ora 10:00 – 17 iulie, ora 06:00, fenomenele avertizate vizând “averse torențiale, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși local 35...50 l/mp și pe arii restrânse 60...80 l/mp.”
În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă bihorenilor să evite deplasările pe durata manifestării fenomenelor prognozate și să se adăpostească în imobile sau spații închise, care le asigură protecția.
În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un spațiu care garantează protecția.
Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se  va  realiza  în  zone  ferite,  la  distanță sigură  față  de  copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.
De asemenea, pentru a reduce riscul producerii de inundații la propriile gospodării: curățați, adânciți sau să realizați în cazul în care nu există, șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; nu aruncaţi la întâmplare gunoaie menajere şi resturi vegetale în albiile apelor curgătoare; drenați şi asigurați curgerea apei către şanțurile de captare, astfel încât aceasta să nu băltească în gospodării și nu în ultimul rând, curăţați pilonii de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora.
Pentru a preîntâmpina producerea unor situații de urgență care vă pot periclita viața și deteriora autovehiculele, este important să îndepărtați copacii sau ramurile uscate și să asigurați sau să înlăturați, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
 
 
În cazul în care furtuna este iminentă:
 
- Întrerupeţi orice activităţi în aer liber;
- Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism;
- Închideţi ferestrele şi uşile;
- Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate;
- Deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
 
 În timpul unei furtuni:
 
- Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi;
- Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică;
- Nu vă întindeţi pe pământ;
- Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.;
- Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi;
- Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale;
- Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.
 
Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii