Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita - Buletin informativ Bilanțul misiunilor de marți, 8 iunie 2021

ro

09 Jun, 2021 14:42 595 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Bilanțul misiunilor de marți, 8 iunie 2021
 
În cursul zilei de ieri, au fost înregistrate 7 intervenții pentru acordarea de prim ajutor, 7 persoane fiind asistate medical de către echipajele SMURD, din care o victimă rănită în urma producerii unui accident rutier, pe DE 578, comuna Ciceu.
În afara acestor situații, salvatorii harghiteni au acționat pentru stingerea a 2 incendii. Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu, alături de pompierii civili din cadrul SVSU Tulgheș, au acționat, ieri dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coşul de fum al unei unei case din comuna Tulgheș, strada Rezu Mare. Echipajele operative au constatat că ardea doar funinginea din coşul de fum, incendiul fiind cauzat, cel mai probabil, de coşul de fum necurăţat de funingine. Din fericire, nu s-au înregistrat pagube materiale. Pentru a preveni astfel de incendii, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
[✔] coşurile de fum trebuie curăţate, verificate și reparate atunci când se constată defecțiuni;
[✔] în podurile clădirilor, coşurile trebuie tencuite pe interior şi pe exterior, date cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;
[✔] coşurile de fum trebuie izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Tot în cursul zilei de ieri, un autoturism a luat foc, pe strada Marton Aron, din municipiul Miercurea Ciuc. La fața locului s-a deplasat imediat un echipaj din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Pompierii au constatat că ardeau materiale combustibile de la compartimentul motor și au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreg autoturismul. Incendiul a fost stins în limitele găsite și, cel mai probabil, a fost provocat de un scurtcircuit. Pentru a preveni astfel de cazuri, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
[✔] verificaţi instalaţia electrică;
[✔] nu faceți improvizații la instalația electrică;
[✔] asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
[✔] verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
[✔] verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.
Totodată, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 3 mesaje prin sistemul RO-ALERT, pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației privind prezența unor urși, în Izvoru Mureșului și Băile Tușnad.
Astăzi, 9 iunie a.c., până la ora 21:00, județul Harghita se află sub atenționare meteorologică cod galben, fiind prognozate perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp.
Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.
În situația manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro (https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
          COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii