Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Buletin informativ 06.06.2023

ro

06 Jun, 2023 13:35 689 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Pompierii militari harghiteni la datorie, în minivacanța de 1 Iunie și Rusalii
În minivacanța prilejuită de Ziua Internațională a Copilului și sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, pompieri militari harghiteni au asigurat, zilnic, la nivel județean, misiunile de protecție a populației.
Astfel, în ultimele șase zile (perioada 31.05-05.06.2023), s-au înregistrat 47 de situații de urgență. Mare parte din misiunile gestionate de pompieri a constat în cazuri pentru acordarea măsurilor de prim ajutor calificat, 39 de persoane fiind asistate medical de către echipajele SMURD. 
De asemenea, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 3 incendii și 5 misiuni pentru protecția comunităților: 1 misiune de asistență/transport persoană supraponderală, în sprijinul unui echipaj SAJ, în comuna Corbu, 2  misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, 1 misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Miercurea Ciuc și o misiune de scoatere a unei persoane cazute în pârâu, în localitatea Lăzarea.
Joi seara (01.06.2023), echipajele de pompieri ale Detașamentului Miercurea Ciuc în cooperare cu SVSU Sâncrăieni  au acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un tablou electric, în localitatea Sântimbru Băi. În momentul sosirii echipajelor la locul intervenției, incendiul se manifesta în înteriorul tabloului electric. În urma producerii evenimentului, a ars izolația cablurilor electrice.
Un alt incendiu, tot de natură electrică, a izbucnit duminică dimineața, 4 iunie a.c., la o anexă gospodărească, situată pe strada Cascadei, din municipiul Toplița. La locul evenimentului, au fost mobilizați pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, care au constatat că incendiul se manifesta generalizat la anexa lipită de peretele casei, pe o suprafață  de circa 15 mp și la acoperișul casei de locuit pe aproximativ 5 mp, cu pericol de propagare la întreaga locuință. Forțele de intervenție au acţionat, cu 2 autospeciale de stingere, pentru limitarea, lichidarea focarelor şi pentru protecţia întregii construcții expuse riscului, reușind să împiedice propagarea flăcărilor și să salveze astfel bunuri de o valoare semnificativă. Ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un conductor electric defect, neizolat corespunzător sau deteriorat, au ars structura de lemn a anexei gospodărești, pe o suprafață de cca. 15 mp, structura acoperișului casei de locuit, pe o suprafață de circa 5 metri pătrați și 2 hamuri pentru cai; s-au deteriorat tâmplăria casei de pe suprafața alăturată anexei, învelitoarea de țiglă ceramică a anexei și a locuinței, pe  aproximativ 15 mp, respectiv 5 mp. Din fericire, nu au existat persoane rănite,  iar echipajele de pompieri au împiedicat extinderea flăcărilor la casa și anexele aflate în apropierea focarelor. 
 Incendiile de natură electrică pot fi prevenite dacă sunt respectate următoarele măsuri:
 efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;
 nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
 la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
 verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
 nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
 nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;
 echipați tabloul electric cu siguranțe corect dimensionate.
     Vineri, 02.06.2023, în jurul orei 02:40, a fost anunțat un incendiu la o pizzerie, în localitatea Corund. La fața locului s-au deplasat 2 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la bucătăria restaurantului și la podul construcției, pe o suprafață de aproximativ 20 mp, cu pericol de propagare la întreaga clădire. S-a acționat pentru localizarea și stingerea incendiului, în cooperare cu SVSU Corund, incendiul fiind lichidat la ora 04:20. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. În urma incendiului, au ars elemente din construcția din lemn și structura acoperișului, pe o suprafață de circa 20 mp, mobilier, aparat de gătit fast food și un frigider, bunuri materiale evaluate la circa 20.000 lei. În urma intervenției pompierilor, s-au salvat bunuri materiale în valoare de peste 200.000 lei. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de un aparat de gătit nesupravegheat sau supraîncălzit (friteuză).
            În perioada de referință, au fost transmise 36 de mesaje prin sistemul RO-ALERT, pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației privind prezența urșilor, în localitățile: Corbu (8), Gălăuțaș (2), Voșlăbeni (2), Brădești (2), Joseni (2), Odorheiu Secuiesc (6), Satu Mare (2), Avrămești (2), Băile Tușnad (2), Tușnad Sat (2), Zetea (4), Ciucsângeorgiu (2).
          Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii