Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:35 27 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Buletin informativ - 03.01.2023

ro

03 Jan, 2023 14:51 549 Marime text
BULETIN  INFORMATIV

Retrospectiva intervenţiilor din ultimele zile ale anului 2022 şi primele zile ale Noului An
În perioada 30.12.2022-02.01.2023, pompierii salvatori harghiteni au fost, zilnic, la datorie pentru gestionarea cu promptitudine a solicitărilor de sprijin primite din partea cetățenilor, la nivel județean.
În ultimele patru zile, s-au înregistrat 32 de situații de urgență, cu o scădere de 15% față de perioada similară a anului trecut, cauzată, în mare parte, de numărul solicitărilor primite pentru acordarea asistenței medicale de urgență, care s-a diminuat de la 41 de cazuri SMURD înregistrate în perioada 30 decembrie 2021-2 ianuarie 2022 la 25 de cazuri SMURD în perioada 30 decembrie 2022 -2 ianuarie a.c.
O atenție deosebită a fost acordată și evenimentelor rutiere, produse pe raza localităților Miercurea Ciuc, DE 578; în comuna Dealu, pe DJ 138, sat Sub Cetate, comuna Zetea și sat Ciobotani, comuna Stânceni, județul Mureș, la care salvatorii au intervenit pentru acordarea primului ajutor și transportarea victimelor la spital, precum și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.
Cu toate că numărul total al misiunilor este în descreștere, a fost înregistrat același număr de incendii produse în această perioadă, raportat la același interval de timp al anului trecut. Colegii noștri au acționat, în perioada de referință, pentru stingerea a 4 incendii, număr identic cu aceeași perioadă a anului trecut.
Pentru evitarea situațiilor nedorite, vă reamintim că manifestarea unui comportament preventiv este esențială pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi.
Reamintim cetățenilor ca în această perioadă să manifeste prudență maximă la utilizarea sobelor sau mijloacelor de încălzire, să nu suprasolicite instalația electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice și să nu lase copiii nesupravegheați în locuințe.
În după-amiaza zilei de vineri, 30 decembrie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au acționat pentru protejarea locatarilor unui bloc de locuințe, de pe strada Kuvar, municipiul Odorheiu Secuiesc și pentru stingerea incendiului izbucnit la coșul de fum al imobilului. Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita în jurul orei 15.20, moment în care la adresa indicată de apelant au fost mobilizate operativ echipajele de pompieri militari ale Detașamentului Odorheiu Secuiesc, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD. În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta în interiorul coșului de fum al blocului, cu pericol de propagare la acoperișul imobilului. Incendiul a fost stins rapid, în limitele găsite, echipajele de pompieri preîntâmpinând producerea de pagube materiale. Cauza probabilă a constituit-o coșul de fum necurățat de funingine.
În ultima zi a anului 2022, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Ciucsângeorgiu au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în bucătăria unei locuințe din satul Bancu, comuna Ciucsângeorgiu, cel mai probabil din cauza mijlocului de încălzire (sobă fără acumulare de căldură) nesupravegheat ori supraîncălzit. La sosirea forțelor de intervenție, ardea mocnit peretele casei, existând riscul extinderii la celelalte încăperi. Pompierii mobilizați la locul producerii evenimentului au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, reușind să stingă rapid incendiul și să împiedice propagarea acestuia la celelalte camere ale locuinței. În urma evenimentului, au ars circa 4 mp din peretele exterior și au fost deteriorate dușumelele. Din fericire, nu au existat persoane rănite.
În prima zi a Anului Nou, în jurul orei 03.30, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, echipajele de pompieri ale Detașamentului Odorheiu Secuiesc au fost alertate pentru stingerea unui incendiu produs în balconul unui apartament al unui bloc de locuințe situat pe strada Strada II Rákóczi Ferenc, municipiul Odorheiu Secuiesc. În urma efectuării recunoașterii, forțele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta cu flacără și degajare de fum dens pe balconul unui apartament de la etajul 3, cu pericol de propagare la apartamentul situat la nivelul superior. Pompierii militari mobilizați la fața locului au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, reușind să localizeze și să lichideze focarele în aproximativ o oră. În urma incendiului, au ars mobilier de grădină confecționat din împletitură material plastic, 2 pături, 2 scaune rabatabile și un covor. Din fericire, nu au existat persoane rănite, iar echipajele de pompieri au împiedicat extinderea flăcărilor. Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată (foc deschis în spații închise).
În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieți omenești, pompierii military harghiteni vă recomandă să nu amplasați lumânările aprinse în apropierea materialelor combustibile (mobilier, perdele, cărți, draperii, hârtie etc.) ori în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii. Folosiți întotdeauna un suport special pentru lumânări, care să fie rezistent la temperaturi ridicate și suficient de mare pentru a proteja de picături de ceară topită. De asemenea, este foarte important să stingeți lumânările atunci când părăsiţi încăperea și să vă asigurați că sunt stinse complet în timpul nopţii.
 În cursul zilei de ieri, 2 ianuarie 2023, echipajele de pompieri militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la centrala termică a unei case din comuna Lupeni, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta mocnit la nivelul centralei termice, pe o suprafață de circa 10 mp, existând riscul extinderii la podul și acoperișul locuinței. Cei 10 pompieri militari mobilizați la locul producerii evenimentului au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, reușind în aproximativ 30 de minute să stingă incendiul și să împiedice propagarea acestuia. În urma evenimentului, au ars un boiler de stocare a apei calde de 500 l, circa 10 mp din tencuiala pereților centralei, un thermostat, cca. 2 ml cabluri, un geam termopan. Din fericire, nu au existat persoane rănite.
Siguranța dumneavoastră rămâne o prioritate pentru noi, astfel că și în perioada următoare pompierii salvatori rămân la datorie pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.  COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii