Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Galați Comunicat de presă - Incendii de vegetație uscată

ro

14 Feb, 2022 12:47 788 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
 
Zile  de foc pentru pompieri militari gălăţeni
 
           De la începutul lunii februarie și până în prezent, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență  “G-ral. Eremia Grigorescu”al judeţului Galaţi au fost solicitate să stingă 35 de incendii de vegetație uscată pe raza mai multor localități. În total, au ars aproximativ 110 hectare de vegetaţie uscată, stuf, mărăciniș și lăstăriș.  Principala cauză a creșterii numărului de incendii de vegetație uscată o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a focului deschis, incendierea intenţionaţă, neglijenţa fumătorilor și depozitarea cenușii din sobe în locuri necorespunzătoare.  

             Numai în ultimele trei zile, pe raza județului Galați, au avut loc zece incendii de vegetație uscată care au afectat aproximativ 70 de hectare de vegetație uscată, în localitățile: Tecuci, Pechea, Cavadinești, Nicorești, Schela, Brăhășești, Măstăcani și Hanu Conachi.

   Multe dintre aceste incendii au avut drept cauză incendierea intenționată, ceea ce arată faptul că cetățenii s-au grăbit să își igienizeze curțile și terenurile agricole, incendiind resturi vegetale fără să respecte regulile pentru siguranță la incendiu. Astfel se pot crea condiţiile favorabile propagării incendiilor. În dezvoltarea acestora în aer liber factorul esenţial îl constituie vântul prin direcţia şi viteza sa. Dacă viteza vântului este mare, dezvoltarea incendiului este rapidă şi posibilitatea propagării focului la alte materiale combustibile este ridicată. Lăsând focul deschis nesupravegheat, se pot genera mari pierderi materiale şi de vieţi omeneşti atât în propria locuinţă, cât şi în locuinţele învecinate.

           Igienizarea solelor şi tarlalelor de către agricultori prin incendiere, se face numai după obţinerea aprobărilor şi luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului, asigurându-se supravegherea atentă a arderii, aceste activităţi fiind reglementate de: (Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006, Ordinul Comun nr. 1381/1043/2006 al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, respectiv al Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor pentru definirea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România.

          Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 50 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materialele sau substanţele combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

                În întâmpinarea acestor evenimente nedorite ne propunem să venim cu precizări, cu caracter preventiv, pentru apărarea bunurilor personale împotriva incendiilor. Astfel, în perioada care urmează, vă recomandăm următoarele:
  • să nu folosească focul deschis pe timp de vânt şi să nu-l lase nesupravegheat, să nu facă foc noaptea (în condiţii de vizibilitate redusă) în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti sau a depozitelor de furaje. supravegherea şi educarea copiilor, privind jocul  cu focul;
  • nu folosiţi mijloacele de iluminat cu flacără deschisă (lumânări, chibrituri aprinse, etc.) în locuri cu pericol de incendiu.
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
  • arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului cu apă şi să acopere cenuşa cu pământ înainte de părăsirea locului arderii
  •  interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.     
             Pentru a preîntâmpina apariţia incendiilor de vegetaţie uscată la nivelul localităţilor se vor identifica şi curăţa toate locurile unde este pericol de aprindere a vegetaţiei  şi propagare a  incendiului, vor fi stabilite semnale cunoscute de toţi cetăţenii localităţii în cazul producerii de incendii marii şi se vor asigura mijloace de primă intervenţie (găleţi, furci, lopeţi, cazmale, rezerve de apă etc.). Din momentul izbucnirii incendiului, va fi anunţat serviciul de urgenţă voluntar de pe raza localităţii şi forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi la numărul unic de apel de urgenţă 112.
 
Pentru a vă proteja viaţa şi avutul personal de incendiu este bine să manifestaţi interes faţă de respectarea principalelor reguli de prevenire a incendiilor enumerate mai sus.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii