Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:33 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Vaslui Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane

ro

16 Jan, 2024 12:23 431 Marime text
Nr.  24  din  16  ianuarie 2024
 
INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER CONSTATATE
DE CĂTRE POLIȚIȘTII VASLUIENI
 
Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.
 
*
La data de 15 ianuarie 2024, la ora 18.10, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul comunal DC 73F, în localitatea Fruntișeni, județul Vaslui, au depistat și oprit, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 21 de ani, din comuna Fruntișeni.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au stabilit că bărbatul avea suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice până la data de 24 februarie 2024. De asemenea, autorizația de circulație provizorie a autovehiculului și-a încetat valabilitatea la data de 24 noiembrie 2023.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și „punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat.
 
 
 
 
**
La data de 15 ianuarie 2024, la ora 21.23, polițiștii Biroului Rutier Huși, din cadrul Poliției Municipiului Huși, precum și ai Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Ana Ipătescu, în municipiul Huși, au procedat la oprirea, pentru control, a unui autoturism înmatriculat în Grecia, care se deplasa din direcția Strada Bariera Pascal către Calea Basarabiei, prezentând avarii la partea din față.
Conducătorul auto a refuzat cooperarea cu aceștia, blocându-se în interiorul vehiculului. Bărbatul a fost scos forțat din autoturism și imobilizat, fiind condus la sediul Poliției Municipiului Huși, în vederea legitimării acestuia.
Deși emana halenă alcoolică, conducătorul auto, în vârstă de 54 de ani, a refuzat atât testarea alcoolscopică, cât și prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei la Spitalul Municipal Huși.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Huși, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”refuz sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice”.
*
La data de 15 ianuarie 2024, ora 22.50, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Negrești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în comuna Todirești, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 31 de ani, din orașul Negrești.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.74 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au stabilit că bărbatul avea suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, fiind cercetat într-un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Poliției Orașului Negrești, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
_ _ _
 
Extras din Codul Penal
 
            Articolul  335
 
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
  1. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
 
 
(3)  Cu aceeași pedeapsă se sancționează persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) și (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.
 
            Articolul  336
            Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
  1. Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
_ _ _
 
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.
De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
 
Reamintim cetățenilor că
Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
 
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.
 
CONDUCEȚI CU GRIJĂ !
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii