Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:28 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Vaslui Acțiuni desfășurate de polițiștii vasluieni pentru siguranța traficului rutier

ro

19 Sep, 2023 15:55 542 Marime text
ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII VASLUIENI
PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

 
Zilele trecute, pe drumurile publice din județul Vaslui, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat pentru creșterea gradului de disciplină rutieră și pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, înregistrate la nivel județean.
 
La activitățile desfășurate în perioada 16-17 septembrie 2023 au participat polițiști din cadrul structurilor de poliție rutieră, care au acționat pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, în special pentru depistarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză sau care conduc vehicule sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
Cu ocazia acțiunilor desfășurate a fost constatată săvârșirea a 4 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.
În urma acțiunilor și controalelor efectuate, cei 30 de polițiști participanți au aplicat 173 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 57.000 de lei și au reținut 18 de permise de conducere și 6 certificate de înmatriculare.
Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost: depășirea limitei legale de viteză - (10), depășire neregulamentară - (4), conducere sub influența alcoolului - (1), neacordare de prioritate (2) și conducere agresivă (1).

Exemplificăm:
La data de 16 septembrie 2023, ora 6.08, polițiștii Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Vaslui, au depistat în trafic și oprit, pentru verificări, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un tânăr, în vârstă de 20 de ani, din comuna Zăpodeni.
Întrucât conducătorul auto depistat emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.44 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Serviciului Rutier Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a tânărului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

La data de 16 septembrie 2023, ora 20.50, polițiștii Biroului Rutier Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Toma Caragiu, din municipiul Vaslui, au depistat în trafic și oprit, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din comuna Ivănești, județul Vaslui.
Întrucât conducătorul auto depistat emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.95 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost testat și cu aparatul drugtest, fiind înregistrat rezultat pozitiv la o substanță psihoactivă.  Conducătorul auto a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei și a prezenței substanțelor psihoactive în organism.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Serviciului Rutier Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

La data de 17 septembrie 2023, ora 02.15, polițiștii Biroului Rutier Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Vaslui, au depistat un monociclu, înmatriculat în București, care se deplasa din direcția Centrul Civic către Spitalul Județean de Urgență Vaslui.
Din cauza comportamentului manifestat și a modului de conducere, polițiștii au procedat la oprirea în trafic a monociclului, condus de un tânăr, în vârstă de 16 ani, din comuna Miclești, județul Vaslui. Acesta a fost testat cu aparatul drugtest, fiind înregistrat rezultat pozitiv la o substanță psihoactivă.
Ulterior, tânărul a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii prezenței substanțelor psihoactive în organism.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Rutier Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

La data 18 septembrie 2023, ora 13.35, în comuna Ștefan cel Mare, județul Vaslui, în cadrul unei acțiuni pe linia depistării conducătorilor de autovehicule care conduc în timp ce se află sub influența substanțelor psihoactive, polițiștii Serviciului Rutier Vaslui au depistat un conducător de motocicletă, înmatriculată provizoriu în municipiul București, care circula pe drumul national 15D.
În urma testării cu aparatul drugtest, a fost înregistrat rezultat pozitiv la două substanțe psihoactive.
Ulterior, conducătorul de motocicletă a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală, în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea prezenței în organism a substanțelor psihoactive.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”,  urmand a fi efectuate cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.
 
 
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.
De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
 
Reamintim cetățenilor că,
Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
 
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.
 
CONDUCEȚI CU GRIJĂ !
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii