Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:40 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Vaslui Acțiuni ale polițiștilor vasluieni

ro

04 Mar, 2024 14:55 305 Marime text
Nr.  86  din  4 martie  2024
 
ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII VASLUIENI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI  RUTIER ȘI COMBATEREA FENOMENULUI INFRACȚIONAL
 
Peste 200 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui au continuat acțiunile, în ultimele zile, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, precum și pentru pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere înregistrate la nivel județean, în special pentru depistarea și sancționarea conducătorilor de vehicule care depășesc regimul legal de viteză și a celor care conduc autoturisme sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
 
În perioada 1 - 3 martie 2024, în intervalul orar 17.00-21.00, peste 200 de polițiști, din cadrul structurilor de ordine publică și poliție rutieră, au continuat acțiunile derulate la nivel județean, pentru creșterea siguranței rutiere.
Astfel, polițiștii au acționat pentru depistarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive, precum și a conducătorilor de autovehicule care încalcă prevederile legale privind limitele de viteză.
Cu ocazia celor peste 95 de filtre instituite, au fost verificate peste 890 de vehicule și legitimate peste 1.170 de persoane, fiind efectuate 521 de testări alcoolscopice și 5 testări cu aparatul din dotare pentru depistarea consumului de substanțe interzise.
 
  
De asemenea, polițiștii au aplicat 406 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de peste 132.000 lei, fiind constatate și 5 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.
Totodată, au fost reținute 71 de permise de conducere, dintre care 9 pentru conducerea sub influența alcoolului, 41 pentru depășirea limitei legale de viteză și 1 pentru  conducerea sub influența substanțelor interzise, precum și 20 certificate de înmatriculare.
 
Exemplificăm:
 
La data de 2 martie 2024, ora 18.45, polițiștii Biroului Rutier și ai Biroului de Investigații Criminale, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Decebal, din municipiul Vaslui, au depistat și oprit, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 44 de ani, din Vaslui.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul din dotare, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu repezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului substanțelor interzise.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

     _ _ _
          Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.
De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
 
Reamintim cetățenilor că,
Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
 
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.
 
CONDUCEȚI CU GRIJĂ !
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii