Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:51 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău În siguranţă la volan, stop accidentelor!

ro

16 Jun, 2023 15:33 638 Marime text
Nr.195 din 16 iunie 2023
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 15 iunie 2023
 
În siguranţă la volan, stop accidentelor!
 
În ziua de 15 iunie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității împreună cu reprezentanţi al Serviciului de Probaţiune Buzău au organizat şi desfăşurat Sesiunea nr. 4 din cadrul Modulului nr. 1 a programului, cu scopul reintegrării persoanelor care au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi faţă de care instanţa a dispus, fie măsura amânării aplicării pedepsei, fie suspendarea executării pedepsei.
Activitățile au avut loc sub forma unor sesiuni informative în cadrul cărora au fost prezentate şi dezbătute aspecte ce ţin de noțiuni privind legislația rutieră și penală în vigoare la momentul susținerii activității, modificările recente ale codului penal și rutier privind înăsprirea anumitor pedepse, dar și conștientizarea cu privire la consecințele recidivei.
De asemenea, în cadrul sesiunii a fost abordată tema discriminării, în toate formele sale, în vederea creșterii gradului de conștientizare privind efectele grave ale comportamentului discriminatoriu asupra ființei umane și necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie în scopul evitării victimizării, dar și a identificării tiparelor proprii de gândire stereotipică, în vederea eliminării prejudecăților și chiar a riscului dobândirii calității de infractor pe această linie.
La activități au participat 15 beneficiari direcţi ai Programului de prevenţie “În siguranţă la volan, stop accidentelor!”.
 
  •  
 
Reţinut pentru infracţiuni la regimul rutier
 
În ziua de 15 iunie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Poliției municipiului Buzău au depistat un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Buzău, conducând un autoturism în municipiul Buzău.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit faptul că bărbatul are permisul de conducere anulat.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducerea unui vehicul având permisul de conducere anulat” .
 Față de acesta, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore,  acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău.
 
  •  
Accident de circulaţie
În data de 15 iunie a.c., în jurul orelor 20.30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe strada Agriculturii, din municipiul Buzău
Din primele cercetări a reieşit că în timp ce conducea autoturismul dinspre strada Trimufului către bulevardul Republicii, o șoferiță în vârstă de 30 de ani, din Buzău, a surprins și accidentat un pieton care s-ar fi angajat în traversarea drumului prin loc nepermis.
Accidentul s-a soldat cu rănirea pietonului, o minoră în vârstă de 3 ani, care a fost preluată de ambulanță și transportată la spiatal pentru îngrijiri medicale.
În cauză a fost întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
  •  
 
Peste 170 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii rutieri
 
În ziua de 15 iunie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic şi au aplicat 174 de sancţiuni contravenţionale.
În cursul zilei de ieri, aparatele radar amplasate pe drumurile din judeţ, au înregistrat 54 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 12 conducători auto s-a luat pe lângă sancţiunea contravenţională şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză – 145 km/h – a fost înregistrat autoturismul unui bărbat de 56 de ani, din Buzău, ce rula pe DN2E85, în localitatea Spătaru.
Alte sancţiuni au fost aplicate şoferilor celor care nu au purtat centura de siguranţă (19), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (5), dar şi 34 pentru alte abateri în trafic.
Alte 5 permise de conducere au fost reținute pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, efectuarea unei depășiri neregulamentare, neacordarea priorității de trecere și nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
Poliţiştii au avut în vedere respectarea regulilor de circulaţie şi de către alţi participanţi la trafic, pentru neregulile constatate fiind sancţionaţi 65 de pietoni, bicicliști și căruțași.
Ieri au fost întocmite 3 dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere și conducerea unui vehicul având suspendată exercitarea dreptului de a conduce.
Într-unul din cazuri este vorba despre un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Buzău, care a fost depistat de polițiști după ce ar fi pierdut controlul asupra volanului și a acroșat 3 mașini staționate. Întucât șoferul emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, acesta indicând o valoare de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost transportat la spital pentru prelevarea de mostre biologice ăn vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
 
  •  
 
RECOMANDĂRI ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:
-Neadaptarea vitezei la conditiile de drum reprezinta una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!
-Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum si de trafic!
-Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
-Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!
-Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
-Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident;
-Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice;
-Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.
-Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!
-Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!
Numai respectând regulile de circulaţie, putem avea un trafic rutier în siguranţă!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii