Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:08 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Elementele de siguranța rutieră se învață de vârste fragede!

ro

14 Feb, 2024 14:23 375 Marime text
Nr. 45 din 14 februarie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 13 februarie 2024
 
 
Elementele de siguranța rutieră se învață de vârste fragede!
 
În data de 13 februarie a.c., polițiștii Biroului Rutier Buzău au desfășurat o acțiune preventivă în municipiul Buzău, la Grădinița cu program prelungit nr. 1.
Acțiunea a avut ca scop prezentarea principalelor reguli de circulație pe înțelesul preșcolarilor.
Polițiștii au purtat discuții cu cei mici despre importanța comportamentului rutier responsabil, pe baza cunoașterii și respectării regulilor de circulație, în vederea prevenirii producerii evenimentelor rutiere în care ar putea să fie implicați preșcolari.
Copiii au fost învățați să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, să aleagă locurile special amenajate, să se deplaseze doar pe trotuar și să traverseze strada doar prin locuri semnalizate, fără a alerga.
De asemenea, polițiștii prezenți la activitate au stat la dispoziția copiilor,   oferindu-le acestora recomandări referitoare la comportamentul pe care trebuie să-l adopte atunci când sunt participanți la trafic, în calitate de pietoni sau bicicliști, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere.
Totodată, polițiștii le-au explicat celor mici semnificația indicatoarelor rutiere și a culorilor semaforului.
Conștientizarea de către preșcolari a importanței cunoașterii și respectării regulilor de circulație rutieră este un factor important, care contribuie, pe termen lung, la scăderea numărului de accidente rutiere.
  •  
 
Să fim în siguranță în mediul online!
 
În ziua de 13 februarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară împreună cu polițiști din cadrul Biroului de Poliție de Proximitate au desfășurat o activitate infromativ-preventivă la Liceul Agricol ”Dr. Constantin Angelescu” Buzău.
Scopul activității a fost de prevenire a cyberbullyingului, conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violare a vieții private.
Pentru că cele mai mari pericole pentru elevii din ziua de astăzi nu se mai găsesc doar în afara casei, ci mult mai aproape de ei: în mediul online, dar și având în vedere impactul emoțional, social și cognitiv pe care fenomenul de cyberbullying îl poate avea asupra dezvoltării psihologice a elevilor, polițiștii le-au vorbit liceenilor despre importanța prevenției în cazul acestui fenomen oferindu-le sfaturi pentru a nu deveni victime.
Polițiștii au recomandat tinerilor să nu ofere persoanelor întâlnite pe internet informații personale despre ei și familiile lor și să nu uite faptul că, având în vedere cât de mult a evoluat tehnologia, niciodată nu putem ști cu adevărat cine este în spatele celuilat ecran și doar un comportament preventiv ne menține în siguranță.
La activitate au participat 100 de elevi ai claselor a IX-a și a X-a.
 
  •  
 
 
Bănuit de furt depistat de polițiști
 
În ziua de 13 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Merei au depistat principalul bănuit în cazul unui furt din locuință.
Fapta a fost sesizată în data de 12 februarie a.c., de către persoana vătămată, o femeie de 43 de ani, din Merei.
Din cercetări s-a stabilit că bănuitul, un tânăr de 17 ani, din Buzău, în timp ce s-ar fi aflat la o petrecere la domiciliul persoanei vătămate, ar fi sustras mai multe bijuterii, ceasuri și bani.
Prejudiciul, estimat la peste 2800 de lei, a fost recuperat de polițiști și predat persoanei vătămate.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt și continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.
 
  •  
Bănuiți de furt calificat reținuți de polițiști
 
Ieri, 13 februarie, polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Pârscov au reținut pentru 24 de ore, principalii bănuiți în cazul unei infracțiuni de furt calificat, doi tineri în vârstă de 18 și 20 de ani, ambii din Măgura.
Din cercetări s-a stabilit că, în data de 21 ianuarie a.c., bănuiții ar fi pătruns, prin forțarea ușilor de acces, în casa de vacanță a persoanei vătămate, un bărbat de 46 de ani, din Buzău. Aceștia ar fi sustras două televizoare pe care ulterior le-ar fi valorificat și mai multe unelte și accesorii utilizate în construcții.
Față de cei doi tineri, poliţiştii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, iar astăzi, 14 februarie, urmează a fi prezentați în fața parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuiților.
  •  
 
Polițiștii rutieri prezenți în trafic în vederea prevenirii evenimentelor rutiere
 
În data de 13 februarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 168 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 15 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Poliţiştii rutieri au organizat şi desfăşurat acţiuni ce au avut ca scop depistarea conducătorilor auto care depăşesc limita legală de viteză, atât în localităţi cât şi în afara acestora.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 56 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar dintre aceştia 9 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90 de zile.
Cu cea mai mare viteză157 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturismul unei șoferițe de 56 de ani, din Neamț ce rula pe DN2E85, în afara localității Poșta Câlnău.
Alte 6 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, efectuarea neregulamentară a depășirilor, neacordarea priorității de trecere autoturismelor ce aveau acest drept și pentru neprezentarea în termen de 24 de ore la poliție în urma unui accident soldat doar cu pagube materiale.
Sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (21), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (6), dar şi 30 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 42.000 de lei.
În cadrul acțiunilor de ieri, o șoferiță de 29 de ani, din Merei, a fost oprită în trafic de polițiștii rutieri, în timp ce conducea un autovehicul pe o stradă din municipiul Buzău.
În urma testării acesteia cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Încă un tânăr de 27 de ani, din Iași, s-a ales cu dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendată, după ce a fost depistat de polițiști în timp ce conducea autoturismul pe DN2E85, în Mărăcineni, deși avea exercitarea dreptului de a conduce suspendată.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii