Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:21 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Acţiuni proactive pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică

ro

08 Jan, 2024 15:40 471 Marime text
Nr. 7 din 8 ianuarie 2024
 
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 5-7 ianuarie 2024
 
 
 
Acţiuni proactive pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică
 
În zilele de 6 și 7 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliţiei municipiului Buzău și Secțiilor de poliție rurală Merei și Berca, împreună cu jandarmi, au desfăşurat acţiuni pentru menţinerea climatului de siguranţă publică, descurajarea persoanelor predispuse la comiterea de fapte antisociale, prevenirea ilegalităţilor ce se pot comite în perimetrul stradal, dar şi prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulaţie.
În cadrul acțiunilor au fost legitimate și verificate în bazele de date peste 300 de persoane.
Polițiștii au oprit în trafic pentru control peste 210 autovehicule şi au făcut peste 160 de testări cu aparatul etilotest.
Au fost aplicate 80 de sancțiuni contravenționale, dintre care 57 pentru nerespectarea regulilor de circulație conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 21 pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și 2 pentru nerespectarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Valoarea totală a sancțiunilor  este de 29.445 de lei.
În cadrul acțiunilor, polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Berca au depistat în trafic un bărbat de 43 de ani, din Berca, iar în urma testării acestuia cu aparatul etilotest s-a înregistrat o valoare de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost transportat la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre bilogocie în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.
  •  
Poliţiştii au depistat o persoană care s-a rătăcit şi au condus-o la destinaţie, în siguranţă.
 
Sâmbătă seară, 6 ianuarie a.c., în jurul orei 22.00, un bărbat de 43 de ani, din Brăeşti, a apelat 112 şi a sesizat că s-a rătăcit pe un teren agricol, îndicând ca posibilă locaţie comuna Padina, din Buzău.
Persoana a precizat că se deplasa dinspre Brăila către Padina.
Au fost mobilizaţi atât poliţişti, cât şi echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, ce au demarat activităţile de căutare a persoanei, folosind inclusiv echipamente cu termoviziune.
Poliţiştii au rămas în contact telefonic permanent cu persoana, pentru a le furniza date care să-i conducă în cel mai scurt timp la aceasta. În acelaşi timp, au utilizat rampa cu semnale acustice şi luminoase a autospecialei, pentru a putea fi mai uşor de reperat, având în vedere că se înnoptase şi persoana era dezorientată.
După căutări fără oprire pe o distanţă de aproximativ 20 de kilometri, bărbatul a fost depistat, între comuna Ciocile, judeţul Brăila şi comuna Padina, Buzău, pe un teren agricol extravilan.
Acesta a precizat că nu a suferit vătămări corporale şi nici nu a fost victima vreunei infracţiuni. Bărbatul a transmis poliţiştilor că intenţiona să ajungă la o cunoştinţă din Padina, dar s-a rătăcit, deoarece nu cunoaşte bine teritoriul localităţii.
Buzoianul a fost condus la destinaţie, în siguranţă.
 
Poliţiştii vă atenţionează:
 
Nu porniţi la drum pe timp de noapte, mai ales când nu cunoaşteţi traseul pe care urmează să-l parcurgeţi. Întunericul vă îngreunează posibilitatea de a vă ghida după repere. Mai mult, temperaturile scăzute ce se întregistrează pet imp de noapte, în sezonul rece, vă pot pune sănătatea în pericol. Nu vă abateţi de la drumurile publice, zonele populate vă oferă posibilitatea de a vă informa cu privire la ruta pe care vă deplasaţi şi, în caz de nevoie, puteţi solicita sprijin. Drumul cunoscut este drumul cel mai scurt!
Înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că telefonul dumneavoastră are acumulatorul încărcat la capacitate maximă!
  •  
 
 
 
Autovehicul „cu alertă”, indisponibilizat  de poliţiştii din Buzău
 
În ziua de 5 ianuarie a.c., în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii de investigaţii criminale de la Inspectoratul de Poliţiei Judeţean Buzău cu privire la autovehicule ce au fost sesizate ca fiind furate, a fost descoperit la imobilul unui bărbat de 60 de ani, din Merei, un astfel de autoturism.
Din investigaţiile efectuate, poliţiştii au stabilit că vehiculul, înmatriculat în Marea Britanie, a fost semnalat ca fiind sustras în luna decembrie 2023, fiind emisă o alertă în acest sens în bazele de date ale Poliţiei Române, ca urmare a colaborării intermediate de Interpol.
Poliţiştii au stabilit că maşina aparţine unei societăţii comerciale ce are ca obiect de activitate închirierea de autovehicule. Autoturismul ar fi fost achiziţionat de fiul bărbatului la care a fost descoperită maşina, în schimbul sumei de 9000 de euro, de pe teritoriul Marii Britanii.
Autovehiculul a fost indisponibilizat şi cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, urmând a fi contactate autorităţile judiciare britanice în vederea clarificării situaţiei juridice a autoturismului.
  •  
Arestat pentru tâlhărie calificată
 
În ziua de 7 ianuarie a.c., în urma probatoriului administrat de către polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Grebănu, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui tânăr de 17 ani, din Podgoria.
            La data de 6 ianuarie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi prin S.N.U.A.U. 112 cu privire la faptul că un tânăr a agresat un bărbat și i-a sustras telefonul mobil, în timp ce se afla pe o stradă din localitate.
Imediat după primirea sesizării, către zona indicată au fost direcţionate echipaje de poliţie, care l-au depistat pe bănuit, stabilind, în scurt timp de la comiterea faptei, că este vorba de un tânăr de 17 ani, din Podgoria.
Din cercetări a reieşit că bănuiul ar fi sustras telefonul mobil păgubitului, după care, pentru a-și asigura scăparea, l-ar fi agresat pe bărbat.
Bănuitul a fost depistat la scurt timp și condus la sediul poliţiei pentru audieri, ulterior fiind reținut pentru 24 de ore.
Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și predat persoanei vătămate.
Ulterior, instanţa a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată.
 
  •  
Bănuit de furt calificat depistat de polițiști
 
În ziua de 5 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Berca au depistat principalul bănuit în cazul furtului unor componente ale unui sistem de irigaţii.
Fapta a fost sesizată în cursul aceleiaşi zile, de către proprietarii terenului pe care  este amplasat sistemul, din Verneşti.
Din cercetări s-a stabilit că bănuit este un localnic de 69 de ani, care ar fi sustras componentele sistemului de irigaţii prin tăiere, acestea fiind descoperite asupra sa.
În cauză polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.
 
  •  
 
Dosar penal pentru tăiere ilegală și furt de arbori nemarcați
 
În data de 6 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Secției de poliție rurală Berca au întocmit dosar penal unui bărbat de 37 de ani, din Tisău, pentru infracțiuni la regimul silvic.
Fapta a fost sesizată de către un reprezentant silvic.
În urma cercetărilor a reieșit că bărbatul de 37 de ani ar fi tăiat și sustras dintr-o zonă împădurită mai mulți arbori din speciile plop, carpen și alun.
Arborii nu prezentau amprenta dispozitivului special de marcat.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori conform Legii nr. 46/2008 din Codul Silvic, iar cercetările sunt continuate de către polițiști pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a bănuitului.
Tot ieri, polițiștii au sancționat contravențional, conform Lg.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, un bărbat de 35 de ani, din Tisău, ce a fost depistat în timp ce transporta material lemnos cu un atelaj hipo, pe DJ100H fără a avea documente legale.
Lemnul, de esenţă carpen, fag şi salcâm, a fost confiscat și predat ocolului silvic.
  •  
 
Scoși din trafic pentru infracțiuni la regimul rutier
 
Pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, poliţiştii au efectuat în weekend peste 420 de testări cu aparatele etilotest/drugtest, în 7 cazuri fiind indicat consumul de alcool.
Într-o situaţie a fost vorba de concentraţie alcoolică mai mică de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferul fiind sancționat contravențional, iar în 6 situații s-a impus întocmirea de dosare penale, întrucât aparatele au indicat concentrații alcoolice cuprinse între 0,41 mg/l şi 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Recordul” aparţine unui bărbat de 43 de ani, din Buzău, care a fost depistat de polițiști în timp ce conducea pe o stradă din municipiul Buzău.
Întrucât emana halenă alcoolică, poliţiştii au procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Tot pe o stradă din municipiul Buzău a fost depistat un alt buzoian, de 71 de ani, care s-a urcat la volan după ce a consumat alcool. În cazul său etilotestul a indicat o alcoolemie de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ambii buzoieni au fost transportaţi la unitatea medical, în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
De asemenea, s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.
Un alt dosar penal a fost întocmit la de poliţişti, la sfârşitul săptămânii, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.
  •  
Nereguli din trafic/ 390 de abateri de la normele rutiere sancţionate, 50 de şoferi au predate permisele de conducere.
 
În perioada 5-7 ianuarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 390 de sancțiuni contravenționale și au reţinut 50 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 130 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 37 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză în afara localității181 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui tânăr de  27 de ani, din București, pe DN2 E85, în afara localității Poșta Câlnău.
Cu cea mai mare viteză în localitate149 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui şofer  buzoian de  30 de ani, pe DJ 203K, în localitatea Focșănei.
Alte 13 permise de conducere au fost reţinute pentru neacordarea priorității de trecere celor care aveau acest drept, pentru efectuarea necorespunzătoare a manevrei de depășire, pentru adoptarea unui comportament agresiv în trafic și pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
72 de sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă și care au utilizat telefonul mobil în timp ce conduceau,  dar şi alte 75 sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Polițiștii rutieri au acționat şi pentru conştientizarea riscului rutier în cazul pietonilor, bicicliștilor și căruțașilor. 57 de participanți la trafic din aceste categorii au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea regulilor de circulație.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 147.000 de lei.
 
  •  
Accidente de circulație
 
*În data de 5 ianuarie a.c., în jurul orei 14.30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN10, în Cândești.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între două autoturisme, unul condus pe DC50 către intersecţia cu DN10, de către un șofer de 24 de ani, din Lopătari și mașina care circula pe drumul prioritar, dinspre Brașov către Buzău, la volanul căreia se afla un conducător auto de 38 de ani, din Vernești.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului din Lopătari și a două pasagere din mașina acestuia, persoanele rănite fiind preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
**În data de 5 ianuarie a.c., în jurul orei 18.30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe Dj100H, în Tisău.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că autovehiculul condus pe DJ100H, dinspre Buzău către Strezeni, de către un șofer în vârstă de 56 de ani,din Buzău, a surprins și accidentat o femeie pieton, de 85 de ani, din Tisău.
Pietonul a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
Pentru prevenirea unor situaţii nedorite, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău recomandă conducătorilor de autovehicule:
 
 
• Reduceţi viteza la trecerile pentru pietoni, în zonele aglomerate, în aproprierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii şi în zona unităţilor şcolare!
• Respectaţi-vă partenerii de trafic!
• Nu conduceţi când sunteţi obosit!
• Nu folosiţi telefoanele mobile în timpul conducerii!
• Înainte de a porni motorul, aşezaţi copiii pe bancheta din spate şi fixaţi-le centurile de siguranţă!
• Dacă aţi consumat băuturi alcoolice, NU CONDUCEŢI! 
 
 
SIGURANŢA RUTIERĂ TREBUIE SĂ NE PREOCUPE PE TOŢI!
 
ALEGEŢI VIAȚA!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii