Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:18 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Acţiuni proactive ale poliţiştilor, la final de săptămână, în cele două municipii

ro

12 Feb, 2024 15:18 456 Marime text
Nr. 44 din 12 februarie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 9-11 februarie 2024
 
 
 
Acţiuni proactive ale poliţiştilor,  la final de săptămână, în cele două municipii
 
În perioada 9-11 februarie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au organizat şi executat razii pentru asigurarea creşterii vizibilităţii dispozitivului polițienesc în mediul stradal, prevenirea şi descurajarea faptelor de natură penală sau contravenţională, comise pe fondul consumului de băuturi alcoolice sau substanțe cu efect psiho-halucinogen, precum şi pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă civică, în municipiul Buzău și Râmnicu Sărat.
În cadrul acţiunilor au fost constituite dispozitive de scotocire şi control care au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, a actelor de parazitism stradal, a faptelor cu violenţă și pentru prevenirea actelor de tulburare a ordinii şi liniştii publice ce s-ar putea produce pe fondul consumului de băuturi alcoolice.
Totodată, s-a acţionat pentru siguranţa traficului rutier, fiind oprite pentru control aproximativ 300 de autovehicule.
 120 de conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, respectiv drugtest și au fost reținute 5 permise de conducere, iar în cazul a 3 conducători auto care s-au urcat la volanul unor maşini cu defecţiuni tehnice, au fost ridicate certificatele de înmatriculare.
În total au fost legitimate 478 de persoane, 207 fiind verificate în bazele de date.
Au fost aplicate 114 sancțiuni contravenționale, dintre care 27 la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 96 la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi 10 la alte acte normative. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de peste 26.000 de lei.
În perioada executării raziilor, în municipiul Buzău și Râmnicu Sărat nu au fost înregistrate evenimente negative.
Au fost angrenaţi în activităţile desfăşurate aproximativ 100 de poliţişti din structurile de investigaţii criminale, ordine publică, proximitate, poliţie rutieră, elevi/studenţi ai unităţilor de învăţământ ale ministerului, aflaţi în perioada de practică, dar și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău.
 
  •  
 
Controale şi verificări ale poliţiştilor din mediul rural
 
          În weekendul 9-11 februarie a.c., polițiștii din cadrul Polițiilor orășenești Pogoanele, Pătârlagele, a secțiilor arondate, dar și Secțiilor de poliție rurală Merei și Mărăcineni, împreună cu jandarmi, au desfăşurat acţiuni pentru menţinerea climatului de siguranţă publică.
          În cadrul acțiunilor au fost legitimate și verificate în bazele de date 219 persoane, 35 dintre ele fiind avertizate verbal cu privire la respectarea regulilor de convieţuire socială.
          Polițiștii au oprit în trafic pentru control peste 200 de autovehicule şi au făcut verificări la 40 de societăți comerciale.
          Au fost aplicate 77 de sancțiuni contravenționale, dintre care 62 pentru nerespectarea regulilor de circulație conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 7 pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice şi două pentru nerespectarea prevederilor OUG 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
          Valoarea totală a sancțiunilor  este de peste 37.000 de lei.
          În cadrul acțiunilor, polițiștii Secției de poliție rurală Mărăcineni au constatat nereguli în cazul a două societăți comerciale la care au descoperit sume pentru care nu au fost emise bonuri fiscale. Polițiștii au sancționat contravențional agenții economici și au procedat la confiscarea a peste 1260 de lei pentru care reprezentanţii agenţilor economici nu au putut dovedi proveniența.
          De asemenea, poliţiştii au constatat două infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.
 
  •  
Evadat din arest la domiciliu, a ajuns în arest preventiv pentru 30 de zile
 
Ieri, 11 februarie, poliţiştii Seriviciului de Investigaţii Criminale şi Secţiei de poliţie rurală Smeeni au depistat un tânăr din Scutelnici, de 23 de ani, cercetat pentru furt calificat, distrugere şi evadare,  urmărit la nivel naţional.
Față de tânăr, Judecătoria Pogoanele emisese, în cursul zilei de 11 februarie a.c., mandat de arestare preventivă pentru 30 zile.
La sfârşitul săptămânii trecute, tânărul, aflat sub măsura arestului la domiciliu pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, ar fi incendiat imobilul în care locuia. Astfel, în conformitate cu Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele a sesizat instanţa cu propunerea de revocare a măsurii de arest la domiciliu şi înlocuirea acesteia cu măsura arestului preventiv.
Poliţiştii care s-au deplasat la domiciliul persoanei pentru punerea în executare a mandatului de arestare preventivă au constatat că bărbatul a părăsit locaţia, fără autorizare.
           Au fost demarate cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de evadare şi au fost iniţiate activităţile specifice depistării persoanei căutate, fiind dată în urmărire la nivel naţional.
În urma investigaţiilor, poliţiştii l-au depistat în scurt timp pe tânăr, în Bucureşti. Acesta a fost preluat şi transportat de poliţişti la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, în vederea executării măsurii preventive.  
  •  
 
Sancționați  de polițiști pentru transport ilegal de material lemnos
 
În cadrul acţiunilor desfăşurate la sfârşit de săptămână, polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Pogoanele au depistat, pe DJ214A, în Largu, un bărbat în vârstă de 38 de ani, din județul Vrancea, ce transporta material lemnos cu autoutilitara.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că există neconcordanțe între cantitatea faptică și cea scriptică de material lemnos.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor legale ale Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
Și polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Beceni au depistat în ziua de 10 februarie a.c., pe raza localităților Bisoca și Beceni, doi şoferi de autoutilitare, localnici, de 23 și 54 de ani, care transportau material lemnos.
În urma verificărilor s-a stabilit că șoferul de 23 de ani nu deține aviz de însoțire, iar șoferul de 54 de ani încărcase în aplicația SUMAL 2.0 poze neconforme cu materialul lemnos transportat și efectua descărcarea la altă locație față de cea înscrisă în avizul de însoțire. Bărbații au fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor legale ale Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În toate cazurile, materialul lemnos transportat în afara cadrului legal a fost confiscat și predat reprezentanţilor silvici.
  •  
 
Bănuiți de furt calificat din auto și tentativă la furt în scop de folosinţă reținuți de polițiști
 
În ziua de 10 februarie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău au reținut pentru 24 de ore principalii bănuiți în cazul unor infracțiuni de tentativă la furt în scop de folosință și furt calificat, doi tineri în vârstă de 18 și 19 ani, din Buzău și Brădeanu.
Din cercetări s-a stabilit că, în noaptea de 9/10 februarie a.c., în timp ce se aflau în municipiul Buzău, profitând de faptul că mai multe mașini nu erau asigurate, ar fi sustras un acumulator. Persoanele cercetate au fost depistate în flagrant delict de către un echipaj al Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău.
Prejudiciul a fost recuperat și predat persoanei vătămate.
Față de cei doi tineri, poliţiştii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuiților.
 
Pentru prevenirea acestor evenimente nedorite, polițiștii buzoieni recomandă posesorilor de autoturisme:
 
  • contactarea firmelor specializate în comercializarea şi instalarea de sisteme de alarmare, antifurt, pe autoturisme, în vederea cumpărării unor asemenea sisteme care odată activate descurajează infractorii şi realizează siguranţa autoturismelor;
  • asigurarea autoturismelor prin asigurarea uşilor;
  • a nu se lăsa în autoturism obiecte personale, şi nici cele ale autoturismului, pentru că acestea pot fi folosite de infractori;
  • ca proprietarii de autoturisme, atunci când părăsesc autoturismul, să nu lase la vedere obiecte de valoare care atrag atenția, cum ar fi genţi de voiaj, poşete, borsete și aparatură electronică;
  • ca autoturismele să fie parcate numai în locuri bine iluminate, în locuri unde pot fi observate în permanenţă de către proprietari, nu în locuri izolate;
  • poansonarea roţilor autoturismelor în scopul identificării de către proprietar a acestora în cazul furturilor.
 
  •  
Flagrant delict – Bănuit de furt depistat de polițiști în timp ce transporta bunurile sustrase
 
În data de 11 februarie a.c., în timp ce își desfășurau atribuțiile de serviciu, polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Beceni, au depistat în flagrant delict un bărbat, la scurt timp după ce ar fi sustras bunuri dintr-o locuință.
Din cercetări s-a stabilit faptul că bănuitul, un bărbat de 36 de ani, din Sibiu, ar fi profitat de faptul că la imobil nu se află nimeni, ar fi pătruns în interior și ar fi sustras un televizor.
Prejudiciul a fost recuperat de polițiști și predat persoanei vătămate, un bărbat de 61 de ani, din Vintilă-Vodă.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat și polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.
  •  
Bagajul unui cetăţean străin recuperat de poliţiştii de la Transporturi Feroviare, după ce îi fusese sustras din tren.
 
În ziua de 9 februarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transportul au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară în localitățile Valea Râmnicului și Buda, la imobilele utilizate de către principalul bănuit în cazul furtului unui bagaj.
Din cercetări s-a stabilit faptul că în ziua de 27 ianuarie a.c., în timp ce se deplasa cu trenul pe ruta Iași – București, bănuitul, un tânăr de 25 de ani, din Ziduri, ar fi sustras bagajul unui cetățean străin.
Fapta a fost sesizată în ziua de 27 ianuarie a.c., de către un reprezentant al companiei de transport feroviar.
În urma perchezițiilor a fost descoperit şi ridicat bagajul sustras.
Polițiștii continuă demersurile pentru a lua legătura cu proprietarul, în vederea restituirii bunurilor.
Cercetările sunt continuate de către polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.
 
  •  
 
Reținut de polițiști pentru infracțiuni la regimul rutier
 
În ziua de 11 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Merei, în timp ce acționau pentru prevenirea abaterilor la regimul rutier și silvic, au oprit pentru control un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Săhăteni, care se deplasa cu mașina pe Dj205.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române, s-a stabilit faptul că bărbatul are exercitarea dreptului de a conduce anulată din 2022.
Față de bărbat a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, iar astăzi, 12 februarie, urmează să fie prezentat unității de parchet pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
În cauză polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul având exercitarea dreptului de a conduce anulată pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.  
 
 
  •  
11 dosare penale întocmite de polițiști pentru infracțiuni la regimul rutier
 
În perioada 9-11 februarie a.c., poliţiştii au efectuat peste 540  de testări cu aparatele etilotest și drugtest, iar aparatele etilotest au indicat consumul de alcool în 9 situații.
În cazul a 3 șoferi, alcooltestul a înregistrat valori sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, așa că șoferii s-au ales cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
În cazul altor 6 șoferi depistați băuți la volan s-a impus întocmirea de dosare penale.
Cea mai mare valoare a alcoolemiei – 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost înregistrată în cazul unui bărbat de 45 ani, din Grebănu, care a fost depistat în timp ce conducea autoturismul pe o stradă din localitatea de domiciliu. Șoferul a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Polițiștii au mai întocmit alte 5 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat, pentru conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere, conducerea unui vehicul având permisul de conducere anulat, conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive și conducerea unui vehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendată.

  •  
 
Acţiuni în trafic pentru reducerea riscului rutier desfășurate în weekend/ Peste 500 de sancțiuni aplicate și 66 de permise de conducere reținute
 
În perioada 9-11 februarie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au aplicat peste 500 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 66 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Activităţile s-au desfăşurat pe principalele artere rutiere din județul Buzău și au vizat depistarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză, care efectuează depășiri neregulamentare, conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe cu efect psihoactiv, dar și pietonii care pun în pericol circulaţia pe drumurile publice prin nerespectarea regulilor de circulație.
În cadrul acțiunilor, 24 de șoferi au rămas pietoni pentru că nu au acordat prioritate de trecere pietonilor sau autovehiculelor cu acest drept. De asemenea, 90 de pietoni au fost sancționați contravențional pentru că și-au pus viața în pericol prin nerespectarea regulilor de circulație.
Poliţiştii rutieri au depistat 231 de şoferi care au călcat prea tare pedala de acceleraţie. Dintre aceştia, 32 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90 de zile, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză175 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui şofer de 40 de ani, din Suceava ce rula pe DN2E85, în afara localității Poșta Câlnău.
Alte 10 permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, pentru neprezentarea în termen de 24 de ore la poliție în urma unui accident soldat doar cu pagube materiale, dar și pentru circulația pe sens opus și pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (47), care circulau cu vehicule ce aveau defecțiuni tehnice(16) dar şi 70 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 203.000 de lei.
 
 
STIMAŢI CONDUCĂTORI AUTO – ALCOOLUL ŞI VOLANUL SUNT INCOMPATIBILE!
 
  • De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
  • Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
  • Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!
Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
 
NU CONDUCEŢI SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI!
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii