Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:45 22 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Acţiuni proactive cu efective mărite desfăşurate în cele două municipii la sfârşit de săptămână

ro

06 Nov, 2023 14:35 578 Marime text
Nr. 352 din 6 noiembrie 2023
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 3-5 noiembrie 2023
 
Acţiuni proactive cu efective mărite desfăşurate  în cele două municipii la sfârşit de săptămână  
 
În acest weekend, poliţiştii din cadrul celor două poliţii municipale, Buzău şi Râmnicu Sărat, au organizat şi executat acţiuni proactive pe zona de competenţă, împreună cu jandarmi şi poliţişti locali.
S-a urmărit prevenirea şi combaterea actelor de tulburare a ordinii şi liniştii publice, a infracţiunilor comise cu violenţă, desfăşurându-se activităţi şi pe linia sancţionării conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulaţie.
Dispozitivul a fost constituit din echipe de scotocire şi control, care au acţionat în zone prestabilite de pe raza celor două municipii şi filtre rutiere, instituite pe principalele artere de circulaţie către/dinspre comunele limitrofe pentru supravegherea traficului rutier.
 Poliţiştii au efectuat controale în unităţi de alimentaţie publică, context în care le-au reamintit angajaţilor obligaţiile ce le revin în ceea ce priveşte servirea cu băuturi alcoolice a minorilor sau persoanelor aflate în stare de ebrietate.
În cadrul acţiunilor au fost verificate peste 20 de societăţi comerciale și au fost controlaţi 18 agenți de pază.
În urma controalelor efectuate au fost aplicate 88 de sancţiuni contravenţionale, 30 pentru neregulile constatate la Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 53 pentru nerespectarea regulilor prevăzute de O.U.G.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi 5 la alte acte normative.
Au fost legitimate aproximativ 300 de persoane, iar poliţiştii rutieri au oprit pentru control 150 de autovehicule.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de peste 36.000 de lei.
În cadrul acţiunilor, poliţiştii de ordine publică din cadrul Poliţiei municipiului Râmnicu Sărat au depistat în zona unei pieţe, un bărbat care deranja liniştea publică. Din verificări s-a stabilit că este un râmnicean de 49 de ani, iar în urma efectuării controlului corporal al acestuia, asupra lui a fost găsit un obiect ascuţit-înţepător.
Râmniceanului i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, iar poliţiştii au procedat la confiscarea obiectului în vederea continuării cercetărilor şi stabilirii întregii activităţi infracţionale a bănuitului.
 
  •  
 
Atenţie la persoanele în care aveţi încredere!
 
În ziua de 4 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Buzău au fost sesizați de către o femeie de 64 de ani, despre faptul că o persoană i-a sustras bani din locuință.
Imediat după sesizare, polițiștii s-au deplasat la fața locului unde au depistat principala bănuită, o buzoiancă de 54 de ani.
În urma cercetărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că bănuita, care ajuta persoana vătămată la treburile casnice, ar fi profitat de neatenția femeii și ar fi sustras bani dintr-un sertar. De asemenea, femeia ar mai fi sustras bani și în trecut de la aceeași persoană.
Prejudiciul a fost recuperat și predat persoanei vătămate.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, iar polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bănuitei.
 
Dacă, din diferite motive, aţi primit în casă persoane necunoscute, poliţiştii vă recomandă să nu le daţi nicio posibilitate să afle unde păstraţi banii sau alte valori şi nu lăsaţi astfel de bunuri neasigurate!
 
  •  
 
Flagrant delict - Depistați de polițiști în timp ce sustrăgeau lucernă
 
În data de 3 noiembrie a.c., în jurul orei 16.00, în timp ce îşi desfăşurau activităţile de serviciu, poliţiştii din cadrul Secţiei de poliție rurală Merei au depistat trei persoane, cu vârste cuprinse între 19 și 67 de ani, toți din Pietroasele, în timp ce sustrăgeau lucernă.
Din investigațiile efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că bănuiții ar fi sustras 60 de kilograme de lucernă de pe un teren din extravilanul localității Șarânga, pe care ar fi transportat-o cu două atelaje hipo.  
Prejudiciul a fost recuperat în totalitate de polițiști și predat persoanei vătamate, un bărbat de 56 de ani, din Pietroasele.
În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, iar cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bănuiților.
 
  •  
 
Accidente de circulaţie
 
*În data de 3 noiembrie a.c., în jurul orei 18.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN2E85 în afara localității Căldărușanca.
Din primele cercetări a reieșit că în timp ce conducea un autoturism pe direcția Buzău către București,  un șofer în vârstă 42 de ani, din Vrancea a  intrat în coliziune cu un autocamion condus pe direcția București către Buzău, la volanul căruia se afla un conducător auto de 45 de ani, de asemenea din Vrancea.
Accidentul s-a soldat cu decesul șoferului de 42 de ani.
În cauză s-a  întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
**În data de 4 noiembrie a.c., în jurul orei 15.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN1B, la intersecția cu satul Greceanca.
Din primele cercetări a reieșit că în timp ce conducea un autocamion dinspre Buzău către Mizil, un șofer de 29 de ani, din Bacău, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism care se deplasa pe aceeași direcție de mers, la volanul căruia se afla un conducător auto de 55 de ani, din Buzău.
Accidentul s-a soldat cu rănirea bărbatului de 55 de ani. Acesta a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.
 
***În data de 5 noiembrie a.c., în jurul orei 13.30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DJ203K, în Mătești.
Din primele cercetări a reieșit că în timp ce conducea un autoturism dinspre Lopătari către Buzău, un șofer în vârstă de 73 de ani, din Buzău, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers și s-a răsturnat în afara părții carosabile.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului și a trei pasageri ai acestuia, un bărbat în vârstă de 74 de ani și două femei în vârstă de 78 și 79 de ani, toți din Buzău. Aceștia au fost preluați de ambulanță și transportați la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
  •  
 
Peste 390 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii rutieri ca urmare a abaterilor constatate în weekend
 
În perioada 3-5 noiembrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat activităţi de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 393 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 58 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 193 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 43 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile, dintre aceștia 2 rămânând fără permis deoarece au călcat pedala de accelerație prea tare pe timp de noapte.
Cu cea mai mare viteză în localitate153 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui bărbat de 36 de ani, din Botoșani, ce rula pe DN2E85, în localitatea Potârnichești.
Alți 16 șoferi au rămas fără permise de conducere pentru că nu au acordat prioritate de trecere celor ce aveau acest drept, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, pentru că au pus în pericol viața celorlalți participanți la trafic prin efectuarea necorespunzătoare a manevrei de depășire și pentru că au consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
De asemenea, polițiștii rutieri au acționat și pentru prevenirea accidentelor rutiere în care ar putea fi implicaţi pietoni, bicicliști și căruțași. 37 de participanți la trafic din categoriile amintite au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea regulilor de circulație.
41 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate conducătorilor auto care nu au purtat centura de siguranţă și celor ce au folosit telefonul mobil în timp ce conduceau, 7 sancţiuni pentru defecţiuni tehnice alte autovehiculelor conduse şi 68 pentru alte abateri.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 165.000 de lei.
 
  •  
Dosare penale întocmite pentru infracţiuni la regimul rutier
 
În ultimele 72 de ore, poliţiştii care au acţionat pentru supravegherea şi controlul traficului rutier au întocmit 5 dosare penale.
Pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţiştii au efectuat peste 300 de testări cu aparatele etilotest/drugtest, în 3 situaţii fiind indicat consumul de alcool.
Cea mai mare valoare indicată de aparatul etilotest în acest weekend a fost de 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, înregistrată în cazul unui bărbat de 40 de ani, din Ialomița. Acesta a fost depistat și oprit în trafic de polițiști, în timp ce conducea mașina în Căldărăști, în ziua de 5 noiembrie a.c..
În urma verificărilor efectuate de polițiști în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
 Bărbatul a fost transportat la o unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără a deţine permis de conducere.
La sfârșitul săptămânii, echipajele de poliţie au întocmit alte două dosare pentru „conducerea unui autovehicul neînmatriculat” şi „conducerea unui vehicul fără a deţine permis de conducere”.
 
 
RECOMANDĂRI  RUTIERE
 
Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău continuă acțiunile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și salvarea de vieți.
Combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, precum şi salvarea de vieţi sunt priorități ale I.P.J. Buzău, de aceea pentru a ajunge în siguranţă la destinaţie poliţiştii vă recomandă:
  • planificaţi-vă atent traseul pe care îl veţi urma;
  • verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a acestuia;
  • nu uitaţi permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autovehiculului şi poliţa de asigurare obligatorie auto ( RCA);
  • aveți grijă de micii participanți la trafic! Fiți exemplul unei conduite corecte pentru propriul copil!
  • Când vă conduceți copilul la școală cu mașina, obișnuiți-l să-și prindă centura de siguranță imediat ce a urcat în autoturism!
  • Nu uitați că un copil care nu a împlinit încă 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centură de siguranță adaptată greutății și dimensiunilor sale și să stea doar pe bancheta din spate!
  • Când aveți copii în mașină, conduceți cu atenție sporită! Procedând astfel, le dați celor mici exemplul unui comportament corect în trafic!
  • Aveți grijă de siguranța copilului la coborârea din mașina! Nu uitați că acesta trebuie să coboare într-un loc sigur, întotdeauna pe partea cu trotuarul!
 
Urăm tuturor participanţilor la trafic
DRUM BUN!
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii