Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:45 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Acțiuni preventive desfășurate de polițiștii Biroului Siguranță Școlară

ro

26 Apr, 2023 14:28 720 Marime text
Nr.137 din 26 aprilie 2023
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua 25 aprilie 2023
 
         
Acțiuni preventive desfășurate de polițiștii Biroului Siguranță Școlară
 
          În ziua de 25 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activităţi informativ-preventivă la Școala Gimnazială ”Sf. Apostol Andrei” Buzău și Şcoala Gimnazială Scorțoasa.
          La Școala Gimnazială ”Sf. Apostol Andrei” Buzău, în cadrul Programului național ”Școala Altfel”, polițiștii de la Siguranță Şcolară și din cadrul Serviciului Criminalistic au desfășurat o activitate pentru promovarea profesiei de polițist și au fost adresate recomandări privind comportamentul ce trebuie adoptat în vederea reducerii riscului victimal și infracțional în rândul elevilor.
          La Scorţoasa, dialogul cu elevii ciclului gimnazial a avut ca temă prevenirea infracțiunilor comise cu violență, prevenirea bullyingului și cunoașterea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.
          Scopul activităților a fost acela ca, prin prezentarea noțiunilor de violență școlară, bullying, elevii să conştientizeze consecințele negative pe care aceste fenomene le au asupra dezvoltării lor psihologice.
          Totodată, s-a discutat și despre discriminare și urmările pe care le poate avea, inclusiv faptul că tratarea în mod inegal, incorect a semenilor, poate produce violență.
  •  
 
Siguranța se învață de la vârste fragede!  
 
În ziua de 25 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu ofiţerii de la prevenire, au desfășurat o activitate informativ-preventivă la Școala Gimnazială George Emil Palade.
Polițiștii le-au prezentat elevilor din clasele primare regulile de circulație și importanța abordării unui comportament corect ca pietoni, pentru prevenirea implicării acestora în evenimente rutiere.
La rândul lor, cei mici au fost încântați să le arate polițiștilor cunoștințele dobândite, dar și că respectă regulile rutiere de fiecare dată când pornesc la drum.
Tot ieri, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat sesiuni informative alături de reprezentanți din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Râmnicu Sărat.
Adolescenţilor le-au fost prezentate riscurile asociate consumului de droguri și cum repercusiunile consumului se răsfrâng și asupra persoanelor dragi.
 
  •  
 
Nereguli silvice sancţionate de poliţiştii Postului de poliţie Lopătari
 
În ziua de 25 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Postului de poliție Lopătari au organizat și efectuat un control pe linia delictelor silvice şi faptelor ilegale asociate din tăierea, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase.
În timpul acțiunii polițiștii au depistat un bărbat în vârstă de 43 de ani, din Bisoca, în timp ce transporta cu o autoutilitară 3 metri cubi de lemn de foc, din speciile fag, carpen şi jugastru.
Din verificări, polițiștii au stabilit faptul că există neconcordanţe din punct de vedere cantitativ şi al speciilor transportate efectiv, comparativ cu datele înscrise în aplicaţia SUMAL.
Polițiștii au sancționat contravențional atât transportatorul, cât şi agentul economic  emitent al avizului, pentru nerespectarea prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu amendă în valoare de 5000 de lei.
Materialul lemnos transportat în afara cadrului legal a fost confiscat şi predat reprezentanţilor silvici.
  •  
 
Utilizator al unei platforme de socializare cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă neletală fără drept.
 
          În ziua de 25 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase s-au sesizat din oficiu privind săvârșirea de infracțiuni la regimul armelor și munițiilor de către un utilizator al unui cont în mediul online. Poliţiştii au demarat verificările specifice conform competenţelor, în urma postării unei filmări în care efectuează un foc de armă în plan vertical cu un pistol susceptibil a fi supus autorizării.
          Cu ocazia verificărilor efectuate, utilizatorul a fost identificat ca fiind un buzoian în vârstă de 19 ani, iar în urma depistării acestuia poliţiştii au stabilit că arma utilizată este un pistol din categoria armelor neletale, supuse autorizării.
Totodată, arma a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor.
Faţă de tânăr, poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea parchetului, pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă neletală fără drept.
  •  
 
Flagrant delict – Bănuit de furt reținut de polițiști
 
          În ziua de 25 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Buzău au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană a sustras bunuri din mai multe societăți comerciale.
          Imediat după sesizare, la fața locului s-au deplasat polițiști de investigații criminale și de proximitate care au stabilit identitatea bănuitului ca fiind un dâmboviţean, în vârstă de 51 de ani.
          Din cercetări s-a stabilit faptul că bărbatul ar fi sustras mai multe bunuri alimentare din interiorul mai multor societăţi comerciale, din municipiul Buzău, profitând de neatenţia angajaţilor.
          Prejudiciul a fost estimat la 1000 de lei.
          Față de bănuit a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat unității de parchet pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
          În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, iar polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii întregii activități infracționale.
 
  •  
Accident de circulaţie
În data de 25 aprilie a.c., în jurul orei 13.20, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN10, în localitatea Ciuta.
Din primele cercetări a reieşit că este vorba de o coliziune între un autoturism condus pe direcția Brașov către Buzău, de către o şoferiță de 25 de ani, din Măgura și microbuzul care circula din sens opus, la volanul căruia se afla un conducător auto de 58 de ani, din aceeași localitate.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferiței și a 3 pasageri din mașina acesteia, o femeie în vârstă de 45 de ani și doi minori de 5 și 10 ani, toți din Măgura.
De asemenea, în urma evenimentului au fost răniți 6 pasageri minor din microbuz, cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, Măgura.
Cele 10 persoane rănite au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijri medicale.
În cauză a fost întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
Acțiuni ale polițiștilor pentru prevenirea accidentelor rutiere
 
În ziua de 25 aprilie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 130 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 20 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Ieri, în urma activităţilor desfăşurate pentru reducerea consecințelor evenimentelor rutiere ce s-ar putea produce pe fondul utilizării telefonului la volan, dar și pentru conștientizarea necesității portului centurii de siguranţă, au fost sancţionaţi 13 şoferi care nu au purtat centura de siguranţă şi alţi 5 care au utilizat telefonul mobil fără dispozitiv de tip mâini libere.  
Aparatele radar amplasateau înregistrat 56 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 11 conducători auto s-a luat pe lângă sancţiunea contravenţională şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120  de zile.
Cele mai mari viteze în localitate au fost adjudecate de către un şofer de 44 de ani, din București și o conducătoare auto de 19 ani, din Suceava, ce rulau pe DN2E85, în localitățile Mihăilești, respectiv Limpeziș cu viteze de 140 km/h, respectiv 134 km/h.
Alte 9 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, pentru efectuarea unor depăşiri neregulamentare, pentru neacordare de prioritate şi pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului.
Sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (5), dar şi 14 sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 41.000 de lei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii