Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:52 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Publicarea de către Comisia Europeană a Pachetului privind Extinderea Uniunii Europene 2012

ro

13 Oct, 2012 00:19 852 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea, la 10 octombrie 2012, de către Comisia Europeană a Pachetului anual privind Extinderea Uniunii Europene, care cuprinde „Strategia pentru extindere şi principalele provocări pentru perioada 2012-2013", Rapoartele de progres pentru statele candidate şi potenţialii candidaţi şi Raportul de monitorizare pentru Croaţia.

Documentul de strategie reafirmă perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, a Turciei şi Islandei, subliniind beneficiile mutuale ale politicii de extindere, atât pentru candidaţi, prin stimularea reformelor politice şi economice, cât şi pentru Uniune în ansamblul său, prin consolidarea rolului UE ca actor global. Sunt prezentate principalele realizări în planul politicii de extindere din ultimul an, progresele înregistrate, cât şi domeniile care necesită eforturi suplimentare din partea candidaţilor şi a potenţialilor candidaţi.

De asemenea, documentul de strategie consemnează statul de drept şi guvernanţa democratică drept domenii fundamentale pentru procesul de extindere şi pentru derularea negocierilor de aderare. Cooperarea regională şi reconcilierea în Balcanii de Vest, alături de evoluţiile economice şi sociale rămân principalele provocări şi pentru perioada 2012-2013.

MAE subliniază importanţa menţinerii ritmului şi credibilităţii procesului de extindere prin respectarea angajamentelor asumate, odată ce sunt îndeplinite toate condiţiile cerute de aderarea la UE şi va contribui activ la dezbaterile pe marginea propunerilor Comisiei Europene, ce vor avea loc în următoarele săptămâni la nivelul Consiliului UE.

In acest context Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanţa îndeplinirii depline a criteriului politic de aderare la UE, inclusiv din perspectiva respectării angajamentelor asumate de statele candidate şi potenţialii candidaţi în domeniul respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, pentru avansarea in perioada următoare a parcursului european al acestora.

MAE împărtăşeşte, de asemenea, opinia Comisiei potrivit căreia, în contextul actual, în care Uniunea se confruntă cu provocări economico-financiare majore, politica de extindere îşi menţine rolul major în consolidarea păcii, securităţii şi prosperităţii pe continentul european. Totodată, perspectiva europeană rămâne un factor de coagulare a consensului politic şi a sprijinului popular, esenţiale în impulsionarea procesului de apropiere a statelor candidate şi potenţialilor candidaţi de standardele şi valorile europene.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează susţinerea fermă a României pentru politica „uşilor deschise" a UE, în favoarea tuturor statelor care au voinţa şi capacitatea de a îndeplini toate criteriile de aderare la UE.

Informaţii de fond

Comisia Europeană prezintă anual Rapoarte de Progres referitoare la evoluţiile din spaţiul Sud-Est European şi al Balcanilor de Vest. Statele Membre vor dezbate rapoartele şi vor decide, până la finalul acestui an, asupra modului în care sugestiile Comisiei Europene vor fi implementate.

Documentele Pachetului Extindere 2012 sunt disponibile în format electronic pe site-ul Comisiei Europene, la adresa:

http://ec.europa.eu/enlargement/countries/strategy-and-progress-report/index_en.htm#

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii