Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:56 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Luminiţa Odobescu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

ro

16 Oct, 2012 21:16 720 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Luminiţa Odobescu, a participat la data de 15 octombrie 2012, laLuxemburg,în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE), lasesiunea dedicată miniştrilor responsabili de cooperarea internaţională pentru dezvoltare.

Principalele teme de discuţie au vizat sprijinirea schimbărilor durabile în societăţile în tranziţie, coerenţa şi coordonarea între procesele privind follow-up-ul la Conferinţa ONU, privind dezvoltarea durabilă (Rio+20), elaborarea agendei de dezvoltare post-2015, precum şi consolidarea capacităţii de rezistenţă şi recuperare în rândul statelor fragile şi vulnerabile care se confruntă cu fenomene dificile recurente, atât politic, social, cât şi de mediu.

Un interes aparte pentru România a prezentat dezbaterea privind sprijinul pentru societăţile în tranziţie. În intervenţia sa, secretarul de stat, Luminiţa Odobescu, a evidenţiat angajamentul ţării noastre pentru valorificarea propriei experienţe în procesul de tranziţie spre democraţie, în acţiunile externe de dezvoltare, în beneficiul ţărilor partenere. A exemplificat cu sprijinul pentru reforme instituţionale pe care Romania l-a acordat tarilor din vecinătatea sa şi a exprimat deschiderea de a continua acest sprijin spre alte ţări. A evidenţiat necesitatea abordării coerente şi cuprinzătoare la nivel UE şi între statele membre, pentru eficienţa procesului de sprijin.

În context, secretarul de stat,Luminita Odobescu,a subliniat importanţa ca, în acordarea sprijinului pentru societăţile în tranziţie, UE să se inspire din instrumentele de asistenta tehnica utilizate cu succes în vecinătatea sa (ca de ex. programele TAIEX sau de twinning).

Consiliul a adoptat, de asemenea, o serie de concluzii care au vizat: importanta protecţiei sociale în cooperarea pentru dezvoltare a UE, angajamentul UE faţă de societatea civilă în relaţiile externe, finanţarea pentru dezvoltare, precum şi raportul anual referitor la politicile de dezvoltare şi asistenţă externă ale UE şi implementarea acestora în 2011.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii