Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea Romaniei la Grupul de Prieteni ai Ucrainei şi întâlnire între miniştrii T. Baconschi şi K. Grişcenko

ro

18 Jul, 2011 16:51 836 Marime text

Comunicat de presă
 
Participarea Romaniei la Grupul de Prieteni ai Ucrainei şi întâlnire între miniştrii T. Baconschi şi K. Grişcenko

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat, luni 18 iulie 2011, la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei. România participă în mod consecvent, de la constituire, la acest format de susţinere a aspiraţiilor europene ale Ucrainei.

În cadrul reuniunii, participanţii au transmis un mesaj de susţinere a perspectivei europene a Ucrainei şi a finalizării negocierilor asupra Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA), până la sfârşitul acestui an.

Totodată, a fost exprimat sprijin pentru procesul de liberalizare a regimului de vize, în condiţiile îndeplinirii măsurilor din Planul de acţiune transmis de UE.

Un alt mesaj central a fost acela privind necesitatea intensificării reformelor în Ucraina şi aplicarea normelor şi standardelor europene, ca elemente esenţiale în ceea ce priveşte apropierea de UE.

În intervenţia sa, ministrul Baconschi a exprimat sprijinul privind finalizarea cu succes a negocierilor asupra celor două acorduri, precum şi pentru un proces previzibil privind liberalizarea regimului de vize. A exprimat, totodată, disponibilitatea de a sprijini efectiv Ucraina în implementarea prevederilor ce decurg din Acordul de Asociere şi DCFTA.

În marja reuniunii, ministrul Teodor Baconschi a avut o întrevedere bilaterală cu omologul ucrainean, Konstantin Grişcenko.

Cei doi miniştri au avut un schimb de opinii cu privire la modalităţile de dezvoltare a dialogului politic şi de completare a cadrului juridic bilateral, în perspectiva vizitei pe care ministrul român al Afacerilor Externe o va efectua la Kiev în toamna acestui an.

Ministrul Baconschi a solicitat identificarea unor măsuri de creştere a încrederii între Bucureşti şi Kiev care să conducă la evitarea unor situaţii precum cele care au avut loc sâmbătă, 16 iulie, cu ocazia deplasării unor ziarişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor la sfinţirea unei biserici din regiunea Odesa.

Totodată, Ministrul Baconschi a exprimat interesul pentru consolidarea cooperării în domeniul afacerilor europene, ca şi în plan regional şi al cooperării transfrontaliere, care să confere substanţă şi dinamism relaţiilor bilaterale dintre România şi Ucraina.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii