Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea anuală a ataşaţilor români ai apărării

ro

29 Jun, 2015 22:45 987 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 29 iunie 2015, la invitaţia ministrului apărării, domnul Mircea Duşa, la reuniunea anuală a ataşaţilor români ai apărării.
 
Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a subliniat că dezvoltările de securitate din estul şi sudul Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene testează rezistenţa întregii arhitecturi de securitate a Europei. Acestea, deşi de natură diferită, au un potenţial destabilizator major şi necesită un răspuns concertat. În acest context, obiectivul major al României rămâne consolidarea securităţii naţionale şi a celei Aliate, dar şi dezvoltarea parteneriatelor strategice, un rol aparte avându-l Parteneriatul Strategic cu SUA.
 
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidenţiat trei paliere de acţiune a României în plan extern pentru realizarea acestui obiectiv.
 
În cadrul NATO, România va sprijini continuarea măsurilor Aliate de reasigurare şi implementarea completă a Planului de acţiune al Alianţei pentru creşterea nivelului de reacţie (RAP). Totodată, România va susţine în continuare necesitatea adaptării NATO, plecând de la premisa că riscurile şi ameninţările existente sunt pe termen lung. De asemenea, ţara noastră va urmări adoptarea unei strategii a NATO de angajare a partenerilor estici şi sudici, astfel cum a propus ministrul român de externe la recenta reuniune a miniştrilor de externe NATO de la Antalya, precum şi continuarea politicii Aliate a uşilor deschise.
 
În acelaşi timp, Bogdan Aurescu a arătat că ţara noastră va promova la nivelul NATO atingerea capacităţii operaţionale iniţiale a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, având în vedere operaţionalizarea în acest an a facilităţii de la Deveselu.
 
La nivelul UE, România va trebui să fie pe mai departe un partener activ atât conceptual, cât şi operaţional, mai ales că ţara noastră se află printre cei mai importanţi contributori la misiunile UE sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună/PSAC şi a promovat constant necesitatea elaborării unei noi Strategii Europene de Securitate.
 
În plus, amplificarea cu rezultate concrete a coordonării şi cooperării NATO-UE rămâne un obiectiv important.
 
În plan regional şi bilateral, Bogdan Aurescu a subliniat ca România va continua să consolideze Parteneriatul Strategic cu SUA, a cărui dimensiune de securitate include, între altele, asigurarea unei prezenţe militare robuste în ţara noastră, operaţionalizarea facilităţii de la Deveselu şi derularea de exerciţii militare comune. Totodată, România va aprofunda formatele de cooperare în domeniul securităţii cum ar fi dialogul strategic cu Polonia şi, respectiv Turcia, dar şi cooperarea trilaterală cu cei doi Aliaţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii