Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută aniversarea a doi ani de la intrarea în vigoare a Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România

ro

23 Dec, 2013 16:10 593 Marime text
MAE salută aniversarea, la 23 decembrie 2013, a doi ani de la intrarea în vigoare a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, semnat la Washington, la 13 septembrie 2011.
Activitatea de punere în aplicare a prevederilor Acordului pe parcursul celor doi ani reflectă voinţa comună de a dezvolta cooperarea bilaterală pentru consolidarea securităţii României şi SUA, parte integrantă a Parteneriatului strategic româno-american, precum şi a securităţii colective a Alianţei Nord-Atlantice, fiind în deplină conformitate cu deciziile privind apărarea antirachetă, adoptate de NATO la Summit-urile de la Bucureşti (aprilie 2008), Strasbourg/Kehl (aprilie 2009), Lisabona (noiembrie 2010) şi Chicago (mai 2012).
Inaugurarea, la 28 octombrie 2013, a lucrărilor de construcţie la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu reprezintă un moment de referinţă al Parteneriatului Strategic româno-american şi reconfirmă decizia comună de a menţine calendarul implementării Fazei a II-a a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, realizat într-o Abordare Adaptivă în Etape (European Phased Adaptive Approach – EPAA), astfel încât acesta să atingă capacitatea operaţională la orizontul anului 2015.
Pe durata celor doi ani de la intrarea în vigoare a Acordului, dialogul bilateral dinamic în cadrul Comitetului Mixt şi Comitetului Executiv s-a concretizat prin negocierea şi semnarea a 11 aranjamente de implementare. În prezent, mai sunt de finalizat trei aranjamente de implementare.
MAE subliniază încă o data natura exclusiv defensivă a sistemului antirachetă şi conformitatea utilizării sale cu prevederile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, aşa cum reiese cu claritate din prevederile Acordului din 2011.
România va continua să coopereze strâns cu Statele Unite atât în vederea implementării depline a Acordului bilateral privind apărarea împotriva rachetelor balistice, cât şi pentru consolidarea relaţiei de securitate dintre cele două ţări.   
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii