Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:31 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu vice-premierul şi ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman

ro

22 Jun, 2014 15:26 1000 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut duminică, 22 iunie 2014, o întrevedere cu ministrul israelian al afacerilor externe, Avigdor Lieberman.
În cadrul discuţiilor, cei doi ministri de externe au evocat stadiul excelent al dialogului politico-diplomatic bilateral, reconfirmând legătura specială creată în cei 66 de ani de relaţii bilaterale neîntrerupte și determinarea de a înainta către o dimensiune strategică a cooperării. 
Cu acest prilej, șefii diplomației române și israeliene, au semnat Protocolul de cooperare între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Statului Israel, precum și Programul de colaborare culturală, educaţională şi ştiinţifică între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru anii 2014-2017.
Cei doi oficiali au subliniat importanța desfășurării, la Ierusalim, la 24 iunie 2014, a celei de-a doua Ședințe comune a Guvernului României și Guvernului Statului Israel. Au făcut referire la acordurile care vor fi semnate între ministerele celor două state și la numărul semnificativ de proiecte de cooperare bilaterale avute în vedere pentru viitor.
Miniştrii de externe au realizat o evaluare a măsurilor discutate în rundele anterioare de consultări politice şi au convenit accelerarea demersurilor pentru aprofundarea cooperării pe linia ministerelor afacerilor externe. Cei doi demnitari au stabilit, în acest context, realizarea unei runde de consultări bilaterale în domeniul consular.
Cei doi oficiali au evocat cooperarea foarte bună în plan sectorial, în diverse domenii: economic, investiții, cercetare şi dezvoltare, turism, educație și altele.  
Agenda discuțiilor a cuprins și teme referitoare la dosarele internaționale, cei doi miniştri de externe având un schimb de vederi aprofundat, cu accent pe stadiul negocierilor din cadrul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu. Şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa continuării negocierilor directe în vederea obţinerii unei soluţii acceptate de ambele părţi - israeliană şi palestiniană.
Ministrul israelian de externe a exprimat, în acest context, aprecierea pentru poziția exprimată anterior de Ministerul român al Afacerilor Externe, de condamnare a răpirii celor trei adolescenți israelieni și de solidaritate cu familiile acestora.
Cei doi miniștri de externe au analizat evoluțiile recente din vecinătatea estică a Uniunii Europene, cu specială referire la evoluțiile de securitate din Ucraina și la traseul european al Republicii Moldova, precum și la relația dintre Uniunea Europeană și Israel.
Ministrul român de externe l-a invitat pe omologul israelian să efectueze o vizită oficială în România în cursul acestui an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii