Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultari politice pe linia Ministerelor Afacerilor Externe ale Romaniei si Statelor Unite Mexicane

ro

29 Oct, 2009 16:38 737 Marime text

Consultări politice pe linia Ministerelor Afacerilor Externe ale României şi Statelor Unite Mexicane


Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a condus delegaţia română la consultările politice bilaterale între ministerele de externe ale României şi Statelor Unite Mexicane, la nivel de secretari de stat, care au avut loc pe data de 28 octombrie 2009, la Ciudad de Mexico. Delegaţia mexicană a fost condusă de secretarul de stat pentru relaţii externe, María de Lourdes Aranda.

Consultările fac parte din dialogul constant dintre cele două ţări şi se desfăşoară în baza Memorandumului de înţelegere semnat între România şi Mexic la 27 septembrie 1996.

În cadrul discuţiilor, cele două părţi au evaluat stadiul relaţiilor bilaterale româno-mexicane şi au abordat aspecte ale dialogului politic bilateral: relaţiile politice, economice, oportunităţile de creştere a volumului comerţului şi a investiţiilor reciproce, cooperarea cultural-ştiinţifică şi academică, relaţiile interparlamentare. A fost subliniată, totodată, importanţa intensificării contactelor politico-diplomatice la toate nivelurile, pentru stimularea şi consolidarea cooperării bilaterale.

În ceea ce priveşte colaborarea Mexic-Uniunea Europeană, au fost abordate subiecte referitoare la modul în care cele două ţări pot fructifica prevederile Acordului global de asociere economică, concertare politică şi cooperare, precum şi ale Parteneriatului Strategic.

În cadrul convorbirilor a fost evidenţiată, de asemenea, cooperarea foarte bună între cele două ţări în cadrul organismelor internaţionale, în special în cadrul ONU.

Cei doi demnitari au făcut şi o trecere în revistă a principalelor aspecte privind evoluţiile regionale din zona de apartenenţă a fiecărei ţări, Europa de Est şi zona Mării Negre, respectiv America Latină şi, în particular, America Centrală.

Secretarul de stat Doru Costea a exprimat disponibilitatea României de a participa la celebrarea, în 2010, a 200 de ani de la dobândirea Independenţei Naţionale şi 100 de ani de la Revoluţia Mexicană, precum şi pentru marcarea, atât în România cât şi în Mexic, a 75 de ani relaţii diplomatice între cele două ţări.

Cu prilejul vizitei, Doru Costea a avut o întâlnire cu ambasadorii din Mexic ai unor state membre ale Uniunii Europene şi a susţinut o conferinţă la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic cu tema „Aspecte ale securităţii energetice în regiunea Mării Negre”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii