Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) - 22.04.2009

ro

22 Apr, 2009 00:00 3949 Marime text

Numirea ambasadorului României la Jakarta în calitate de ambasador pe lângă

Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN)

Ambasadorul României în Republica Indonezia, Gheorghe Vîlcu, a prezentat Secretarului General al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Dr. Surin Pitsuwan, scrisoarea de cabinet prin care ministrul afacerilor externe al României, Cristian Diaconescu, l-a numit în calitate de ambasador al României pe lângă ASEAN.

În cadrul convorbirilor purtate cu prilejul ceremoniei de prezentare a scrisorii de cabinet, Secretarul General ASEAN a exprimat satisfacţia faţă de gestul României destinat construirii unei relaţii mai solide de cooperare cu ASEAN. De asemenea, a salutat promptitudinea cu care România a numit un ambasador pe lângă ASEAN, fiind printre primele ţări din cadrul UE care au realizat acest act politic de confirmare a interesului acordat organizaţiei şi ţărilor membre ale acesteia.

România este cel de-al nouălea stat membru UE care şi-a desemnat un ambasador pe lângă ASEAN, după Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia şi Marea Britanie.

Prin decizia de a numi un ambasador pe lângă ASEAN, România reiterează dorinţa fermă de a contribui activ şi substanţial la dezvoltarea cadrului bi-regional de dialog şi cooperare UE-ASEAN, precum şi interesul de a conferi noi valenţe relaţiilor tradiţionale ale României cu statele din spaţiul ASEAN şi cu ASEAN ca organizaţie. 

România va căuta să fructifice şi să evidenţieze, inclusiv prin contribuţii proprii, importanţa şi semnificaţia relaţiilor dintre UE şi ASEAN, de natură să aducă beneficii atât comunităţii internaţionale, cât şi fiecărui stat membru al celor două organizaţii regionale.

Informaţii suplimentare

ASEAN a fost constituită la Bangkok, la 8 august 1967, de către Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaiezia, Singapore cărora li s-au alăturat Brunei-1984, Vietnam-1995, Laos şi Myanmar-1997, Cambodgia-1999. Activitatea curentă este exercitată de Secretariatul ASEAN, cu sediul la Jakarta, condus de un Secretar General (Surin Pitsuwan, din ianuarie 2008), cu statut de ministru. Toate cele 10 state ASEAN, împreună cu Secretariatul ASEAN, sunt parte la ASEM.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii