Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversarea a 75 de ani de relatii diplomatice cu Statele Unite Mexicane

ro

20 Jul, 2010 22:38 889 Marime text

Aniversarea a 75 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite Mexicane
 
România şi Statele Unite Mexicane aniversează 75 de ani de relaţii diplomatice la data de 20 iulie 2010. Cu acest prilej, cei doi miniştri ai Afacerilor Externe, Teodor Baconschi şi Patricia Espinosa Cantellano, au făcut un schimb de mesaje de felicitare, prin care ambele părţi au evidenţiat eforturile întreprinse de-a lungul timpului pentru întărirea legăturilor de prietenie şi a cooperării între cele două ţări, precum şi importanţa Parteneriatului Strategic dintre Uniunea Europeană şi Mexic pentru relaţia bilaterală. A fost exprimată, totodată, dorinţa amplificării dialogului politic şi identificării de noi domenii de conlucrare.

Pentru marcarea acestui moment, secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea a participat astăzi, 20 iulie 2010, la o sesiune aniversară de comunicări ştiinţifice. Evenimentul, care a fost organizat la sediul Academiei Române de către Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Ambasada Statelor Unite Mexicane la Bucureşti, Academia Română şi Arhivele Naţionale ale României, a cuprins şi o expoziţie de documente diplomatice semnificative pentru istoria relaţiilor româno-mexicane.

Au rostit alocuţiuni academicianul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, Doru Costea, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Maria Cristina de la Garza Sandoval, E.S. ambasadorul Statelor Unite Mexicane la Bucureşti.

Secretarul de stat Doru Costea a făcut o trecere în revistă a celor mai relevante momente ale relaţiei bilaterale pe parcursul a celor 75 de ani. Referindu-se la relaţiile actuale, acesta a declarat că  „În momentul de faţă Mexicul reprezintă o ţară cheie pentru politica internaţională a României, o ţară-pilon pentru intensificarea cooperării în plan bilateral, dar şi ca un punct important în relaţiile noastre cu întreaga America Latină”, remarcând necesitatea unei abordări pragmatice a acestora.

La rândul său,  E.S. Maria Cristina de la Garza Sandoval, ambasadorul Statelor Unite Mexicane la Bucureşti, a dorit să susţină valorificarea întregului potenţial al relaţiilor dintre cele două state, cu precădere în plan economic, comercial, ştiinţific şi tehnologic.

În cadrul simpozionului au susţinut prezentări academicianul Ionel Haiduc şi Alexandru Marinescu, din partea Academiei Române şi Virgil Niţulescu, director general interimar al Muzeului Ţăranului Român.

La eveniment au fost prezenţi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile.

În completarea manifestărilor dedicate acestui moment aniversar, Ambasada României în Mexic, împreună cu Ministerul Relaţiilor Externe al Mexicului pregătesc, de asemenea, un eveniment cultural, programat pentru luna septembrie – în marja manifestărilor dedicate Bicentenarului Independenţei şi Centenarului Revoluţiei mexicane – care va include şi o expoziţie cu documentele istorice relevante din arhivele diplomatice ale celor două ţări.

Informaţii suplimentare:

Relaţiile diplomatice între România şi Statele Unite Mexicane au fost stabilite la 20 iulie 1935, la nivel de legaţie; au fost întrerupte în decembrie 1941 şi restabilite, la 20 martie 1973, la nivel de ambasadă.

Primele documente oficiale în istoria relaţiilor româno-mexicane datează, însă, din anul 1880; răspunzând scrisorii suveranului român Carol I, Preşedintele mexican Porfirio Díaz evidenţiază, în scrisoarea sa din 30 noiembrie 1880, că a primit „cu mare satisfacţie notificarea asupra Independenţei României” şi că doreşte să cultive „relaţii cordiale” între cele două ţări.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii