Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:36 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANM, iulie 2023 Cod roșu de caniculă în județul Constanța!

ro

24 Jul, 2023 11:04 1521 Marime text
Avertizare cod roșu în jumătatea vestică a Dobrogei. Sursă foto: meteoromania.ro
  • Administrația Națională de Meteorologie a publicat pe portalul său mai multe atenționări meteorologice, care vor afecta și județul Constanța.
 
Cod roșu de caniculă în județul Constanța
 
Miercuri, pe 26 iulie 2023, va intra în vigoare un cod roșu de caniculă. ANM a dat de veste că avertizarea este valabilă pentru jumătatea vestică a județului Constanța, dar și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați și în municipiul București.
 
Se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, a mai precizat sursa citată.
 
Luni, pe 24 iulie 2023, aceeași regiune din Dobrogea va fi afectată de un cod galben de caniculă. Astfel că, astăzi sunt așteptate în termometre valori maxime de 34 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 18-23 de grade Celsius.
 
Avertizarea de astăzi se va transforma în cod portocaliu mâine, pe 25 iulie 2023, și va afecta și sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei.
 
Marți, temperaturile maxime se vor situa la 37-39 de grade Celsius. Minimele se vor situa între 19 și 24 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.
 
Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 
 
Cod galben de caniculă pe litoralul din Constanța
 
Pe 25 iulie 2023 litoralul Mării Negre din Constanța va fi afectat de un cod galben de vreme caniculară. În Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei și inclusiv pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități
 
Avertizarea persistă și miercuri, pe 26 iulie 2023.
 
Sunt așteptate temperaturi maxime de 33-37 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
 
Alte zone afectate de această avertizare sunt nordul Olteniei și al Moldovei, sudul și estul Transilvaniei.
 
Un alt cod roșu de caniculă va afecta România
 
Pe 25 iulie 2023 mai este valabilă o a treia avertizare – un cod roșu de caniculă. Acesta NU va afecta Constanța, ci doar județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și municipiul București. Temperaturile maxime se vor ridica la 40-42 de grade Celsius.

Cod portocaliu de caniculă în nord-vestul Dobrogei
 
Tot miercuri mai intră în vigoare și o avertizare cod portocaliu pentru nord-vestul Dobrogei, dar și pentru sudul Olteniei, nordul Munteniei și în centrul și sud-vestul Moldovei. Se vor atinge temperaturi maxime de 37-39 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod galben de vijelii în vestul și centrul României

O atenționare cod galben valabilă de astăzi, 24 iulie 2023, de la ora 22:00, până mâine, 25 iulie 2023, la ora 10:00, va afecta local vestul, nord-vestul și centrul țării. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55 - 70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp și izolat peste 30 - 40 l/mp) și grindină.

Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată începând cu a doua parte a zilei de marți (25 iulie 2023) în vestul, nordul, centrul și nord-estul teritoriului, iar miercuri seara și în noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie 2023) în special în sud și est. Nu se știe dacă și Constanța va fi afectată de vijelii.
 
Citește și:

Meteorologii au emis Cod Galben. Valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și parțial estul țării

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii