Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial. Noile tarife de racordare la gaze valabile de luni. Ce spune Ordinul ANRE (document)

ro

07 Sep, 2018 05:55 18860 Marime text
În Monitorul Oficial al României partea I numărul 769/6.IX.2018 a fost publicat Ordinul pentru Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru aprobarea procesului de racordare la sistemele de distribuţie a gazelor naturale.
 

Actul normativ cu numărul 165 din 5 septembrie anul curent este semnat de preşedintele Autorităţii Dumitru Chiriţă şi va intra în vigoare de luni.
 
Astfel, conform acestui Ordin branşarea şi avizarea branşării se tarifează în prezent cu sume cuprinse între 1.500 şi 5.000 de lei, în funcţie de complexitatea lucrărilor.

Noile tarife stabilite acum de ANRE sunt maximale şi pornesc de la 450 de lei pentru un debit de 10 mc/oră, ajungând la 4.500 de lei pentru un debit de 500 mc/oră.
 

Valoarea maximă a tarifului de analiză a cererii de racordare este de 70 de lei. De asemenea, valoarea maximă a costurilor legate de verificarea documentaţiei tehnice a instalaţiei de racordare este de 50 de lei. Costurile legate de proiectarea instalaţiei de racordare pot ajunge până la valoarea maximă de 300 de lei. Activităţile de urmărire a lucrărilor, recepţie tehnică şi punere în funcţiune a instalaţiei de racordare în cazul racordării la sistemul de distribuţie nu vor fi taxate.

 
Pentru cei care au înregistrat solicitările de racordare la operatorii de distribuţie până la data intrării în vigoare a ordinului ANRE şi pentru care a fost încheiat contractul de racordare se aplică tarifele anterioare.
 
Pentru cei care au înregistrat de racordare la operatorii de distribuţie până la data intrării în vigoare a ordinului ANRE, dar nu a fost încheiat contractul de racordare, operatorul sistemului de distribuţie are obligaţia să recalculeze tariful pe baza prevederilor din noul ordin.

Operatorul trebuie, de asemenea, să îl informeze pe solicitant de acest lucru în termen de 15 zile calendaristice de la intrarea în vigoare a ordinului.
 

„În procesul de stabilire şi actualizare a noilor tarife, ANRE a avut, în principal, în vedere costurile reale ale procesului de racordare, urmărind totodată şi suportabilitatea acestor costuri de către viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, tarifele aprobate având un caracter maximal”, arată instituţia. Potrivit ANRE, prin limitarea valorilor componentelor de mai sus şi prin stabilirea unui nivel maxim, Autoritatea a avut în vedere prevenirea posibilelor tendinţe de încărcare a costurilor pentru fiecare componentă a tarifului de racordare, ceea ce ar fi condus la o majorarea accentuată şi nejustificată a acestora.

 
„Deşi responsabilitatea procesului de racordare revine deţinătorilor reţelelor de distribuţie, solicitanţii au dreptul să aleagă operatori economici autorizaţi ANRE în regim concurenţial pentru realizarea activităţilor necesare proiectării şi executării instalaţiilor de racordare.
 
Astfel, prin metoda de reglementare a tarifelor de racordare instituită de ANRE se promovează concurenţa între operatorii economici autorizaţi, viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuţie având astfel posibilitatea să aleagă operatorul economic cu care să efectueze lucrările necesare racordării la costuri minime”, mai arată Autoritatea.
 
În secţiunea Documente a acestui material poate fi accesat, integral, Ordinul ANRE.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii