Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:15 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lege pentru poliţişti şi militari. A fost promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial

ro

07 Dec, 2018 03:02 19437 Marime text
Ieri a fost publicată în Monitorul Oficial al României partea I numărul 1036 Legea numărul 288/29 noiembrie 2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, lege promulgată, prin Decretul 1.045, din aceeaşi dată şi de preşedintele României Klaus Iohannis.  

În speţă este vorba despre modificarea legilor privind statutul Poliţistului, respectiv a Statutului cadrelor militare, potrivit cărora politiştii şi militarii care beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie o pot folosi pentru plata ratei locuinţei achiziţionate.

Astfel, la legea 360/2002 privind statutul Poliţistului, la articolul 31 au fost adoptate următoarele modificări: „Politistul care îndeplineşte condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit imobiliar/ipotecar destinat achiţiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derularea a creditului respectiv, pentru plata ratei sau pentru a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul imobiliar/ipotecar”.

De asemenea compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionate pe timpul carierei.

Conform legii adoptate sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinţei.

Modificări au fost aduse şi la legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, în sensul în care „cadrele militare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit imobiliar/ipotecar destinat achiţiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derularea a creditului respectiv, pentru plata ratei sau pentru a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul imobiliar/ipotecar.

Totodată, compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionate pe timpul carierei.

Iată, integral, textul Legii, aşa cum a fost publicat în Monitorul Oficial al României:
 
Parlamentul României-Legea nr. 288/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative

Art. I. - La articolul 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 24 iunie 2002, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (11) se introduc trei noi alineate, alineatele (12) - (14), cu următorul cuprins:

"(12) Polițistul care îndeplinește condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie potrivit alin. (1) și (11) și care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului. În această situație, compensația lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar.
 
(13) În situația prevăzută la alin. (12), compensația lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei. Compensația lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situația prevăzută la alin. (1) și (11) și pentru situația prevăzută la alin. (12), caz în care polițistul optează pentru una dintre aceste situații.

(14) Pentru persoanele prevăzute la alin. (12), sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe."

Art. II. - La articolul 201 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 din 20 iulie 1995, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (21) - (23), cu următorul cuprins:

"(21) Cadrele militare care îndeplinesc condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie potrivit alin. (1) și (2) și care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului. În această situație, compensația lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar.

(22) În situația prevăzută la alin. (21), compensația lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei. Compensația lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situația prevăzută la alin. (1) și (2) și pentru situația prevăzută la alin. (21), caz în care cadrul militar optează pentru una dintre aceste situații.
 
(23) Pentru persoanele prevăzute la alin. (21), sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe."
 
Art. III. -Articolul 8 din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 868 din 24 octombrie 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La alineatul (2), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
"a) compensație lunară pentru chirie, în cuantum de până la 50% din solda lunară, în mod similar cu cea acordată cadrelor militare în activitate;".

2. După alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:

"(21) Pentru persoanele prevăzute la alin. (2) lit. a), sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe".
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Madalina 19 Dec, 2018 19:34 Va rugam sa raspunda cineva avizat la intrebarile noastre. Daca avem deja credit de 1 an cu Prima casa si inainte am beneficiat de chirie, legea asta este si pentru noi? Multumesc.
  • Iulian 11 Dec, 2018 10:18 Soldații și gradații voluntari nu au dreptul la asa ceva... Ei nu fac parte din armata României... Asta se înțelege.... Ei sunt militari Japolandezi....asta e
  • Daniel 09 Dec, 2018 21:45 Eu dacă am beneficiat de bani de chirie până acum 6 luni când mi-am cumpărat un apartament mă încadrez în lege? În momentul de față dacă mi-am cumpărat apartament conform legii nu mai am dreptul la chirie .
  • Popescu Andra 08 Dec, 2018 16:40 Aceasta modificare este valabila si pentru cei care au casa in acte 50% ei, 50% partenerul (sotul). Trebuie sa fie titularul creditului sau se poate si in situatia in care este coplatitor?
  • Răzvan 07 Dec, 2018 16:10 Deci, cei care au deja un credit ipotecar pentru locuință beneficiază sau doar cei care cumpără locuințe prin credit ipotecar de acum încolo?
  • olaru 07 Dec, 2018 15:53 Dar pentru cei care au deja credite imobiliare in derulare de 7-8 ani, facute in calitate de angajat al ministerului care au ales sa-si cumpere o casa ca sa nu stea in chirie, ce putem aplica din prezentul act normativ.......?