Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:01 21 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ordonanţă de urgenţă Se modifică Statutul poliţistului! Cei cu funcţii de conducere vor avea mandat de patru ani. Ratele imobiliare le vor fi decontate (document)

ro

30 Aug, 2019 00:00 777 Marime text
Ministerul Afacerilor Interne a publicat în transparenţă decizională o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului. Poate cea mai importantă modificare constă în durata mandatului de conducere a poliţistului, care va fi de patru ani.
 
Având în vedere evenimentele de dată recentă care au evidenţiat o vulnerabilitate a modului de intervenţie a structurilor implicate în asigurarea ordinii şi liniştii publice, văzând faptul că situaţiile descrise reclamă responsabilităţi instituţionale, ce nu pot fi amânate, pentru adaptarea la cerinţele operative şi, pe cale de consecinţă, iniţierea unor măsuri administrative în ceea ce priveşte asigurarea managementului de calitate al respectivelor structuri, s-a decis modificarea statutului poliţistului.
 

Mandat de patru ani în funcţie de conducere

 
Poliţistul poate fi împuternicit, cu acordul
acestuia, pe o perioadă de maximum 3 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului. Concursul sau examenul pentru ocuparea postului de conducere vacant se organizează şi se desfăşoară: în ultimele 6 luni înainte de încetarea mandatului sau în maximum trei luni de la încetarea mandatului în condiţiile art. 2753 alin.(1) lit. b)-e). Numirea în posturile de conducere se face pentru un mandat de 4 ani.
 
Anumite modificări vizează şi posibilitatea încetării funcţiei de conducere înainte de împlinirea celor patru ani. Mai exact, va fi posibil acest lucru: dacă se va acorda calificativul „satisfăcător”, odată cu evaluarea anuală de serviciu; dacă se va constata existenţa unei situaţii de exercitare necorespunzătoare a funcţiei de conducere cu ocazia verificării modului de îndeplinire a obligaţiilor; dacă cel care va ocupa funcţia va cere acest lucru.
 

Ratele imobiliare, decontate

 
Poliţistul care îndeplineşte condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie potrivit alin. (1) sau (11) din Statut şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului sau a contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate, pentru plata ratei lunare aferente creditului sau contractului ori a unei fracţiuni din această rată. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăşi rata lunară aferentă creditului ipotecar/imobiliar sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate.
 
Prin rata lunară aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate se înţelege suma tuturor costurilor lunare generate de contractul de credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau de contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe conform scadenţarului de plată, mai puţin cele legate de rambursările anticipate, eventualele dobânzi penalizatoare şi alte costuri care nu se regăsesc în scadenţarul de plată a ratelor lunare.
 

Cum se vor calcula mandatele

 
La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, poliţiştii numiţi în funcţii de conducere se consideră învestiţi în funcţie pe un mandat de 4 ani, calculat începând cu această dată. Dispoziţiile art.28 alin.(1) lit.o) şi art.281 din Legea nr.360/2002, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu modificările şi completările aduse prin prezenta ordonanţă de urgenţă, nu se aplică pentru decontarea cheltuielilor de asistenţă juridică efectuate anterior intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.53/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr.360/2002 privind Statutul poliţistului.
 
În maximum 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor de conducere vacante prevăzute a fi ocupate cu poliţişti.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii