Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:29 17 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statutul poliţistului local, pe masa deputaţilor. A fost adoptat de Senat (document)

ro

15 Apr, 2019 00:00 4540 Marime text
Proiectul de lege privind statutul poliţistului local a ajuns pe masa deputaţilor. Iniţiativa a trecut de votul senatorilor, Camera Deputaţilor având rol decizional. Potrivit expunerii de motive, „poliţiştii locali, în majoritatea cazurilor, sunt la fel de solicitaţi şi competenţi ca şi cei din cadrul celorlalte structuri: poliţişti, jandarmi, cu care, de altfel întreprind aceleaşi tipuri de acţiuni comune, formând patrule mixte, în baza protocoalelor încheiate, iar abordarea drepturilor diferenţiat ar fi inechitabilă şi discriminatorie”.
 
Conform art.17 din Legea nr. 155 din 2010, poliţistul local este învestit cu exerciţiul autorităţii publice, pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi îndatoririlor de serviciu, în limitele competenţelor stabilite prin lege, şi beneficiază de dispoziţiile legii penale cu privire la persoanele care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
Atribuţiile pe care poliţistul local le îndeplineşte în exercitarea competenţelor conferite de lege şi care, în domeniul ordinii publice şi circulaţiei pe drumurile publice, sunt similare celor prevăzute pentru poliţiştii din cadrul Poliţiei Române, deşi competenţa este limitată, constituie activităţi ce solicită o încordare psihică foarte ridicată. Poliţiştii locali îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă care implică riscuri, o suprasolicitare nervoasă, poziţii ortostatice prelungite sau efort fizic care poate duce la uzură prematură a organismului, condiţii nevaforabile de climat, temperaturi extreme, portul armamentului şi muniţiei.
 
În susţinerea celor prezentate, precizăm câteva date culese de la 58 de structuri de poliţie locală din România, la nivelul anului 2018: cazuri ultraj - 126 poliţişti locali implicaţi, decese - 32 poliţişti locali (cu vârste cuprinse între 37 şi 59 de ani).
 
Acest statut nu este necesar doar prin prisma asigurării unor drepturi, ci li pentru a oferi o mai mare protecţie poliţiştilor locali, prin stabilirea în mod unitar de reguli, norme şi proceduri care să conducă la profesionalizarea instituţiei poliţiei locale, să definească şi să reglementeze drepturile poliţiştilor locali, condiţiile specifice de selecţie şi încadrare laolaltă cu obligaţiile şi modul de desfăşurare a activităţii.
 
Puteţi consulta forma adoptată de Senat în secţiunea „Documente”.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii