Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Respectarea proiectului Bastroe 27.11.2008

ro

27 Nov, 2008 21:45 1014 Marime text

Comitetul Permanent al Convenţiei de la Berna privind conservarea vieţii sălbatice şi habitatelor în Europa, a examinat, pentru al cincilea an consecutiv, în cadrul reuniunii desfăşurate în perioada 24-27 noiembrie 2008, la Strasbourg, proiectul ucrainean de realizare a unui canal de mare adâncime „Dunăre-Marea Neagră" pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Deltei Dunării.

Analizarea proiectului s-a făcut pornindu-se de la prevederile Recomandării nr. 111 din 2004 a Comitetului Permanent (prin care s-a solicitat Ucrainei să suspende lucrările la canalul Bâstroe şi să nu iniţieze implementarea fazei a II-a a proiectului) şi având în vedere concluziile vizitei la faţa locului întreprinse de experţii Convenţiei de la Berna (alături de reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai secretariatelor altor convenţii internaţionale de mediu).

Potrivit Comitetului Permanent, principalele concluzii ale vizitei la faţă locului menţionate sunt: monitorizarea proiectului nu a fost suficient de performantă, există în continuare motive de îngrijorare serioase cu privire la posibilul impact al fazei I a proiectului, o evaluare completă a impactului de mediu nu a fost încă furnizată de partea ucraineană.

Delegaţia română participantă la lucrări a subliniat că partea ucraineană trebuie să ia măsuri pentru a asigura respectarea prevederilor convenţiilor internaţionale relevante.

În urma dezbaterilor, Comitetul Permanent a constatat că există, în continuare, motive de îngrijorare cu privire la acest proiect, solicitând Ucrainei să aplice integral Recomandarea nr. 111 (2004) (în particular, în ceea ce priveşte elaborarea unei evaluări a impactului de mediu) şi să raporteze cu privire la aceasta.

În acest context, s-a decis menţinerea deschisă a dosarului, care va fi reexaminat la următoarea reuniune a Comitetului Permanent al Convenţiei de la Berna (noiembrie 2009).

         

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii