Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea a câștigat „bătălia” pentru ”Orașul Reciclării”

ro

26 Apr, 2013 16:17 1076 Marime text
Bucureşti, 26 Aprilie 2012 

Municipiul Tulcea a fost desemnat marele câștigător al “bătăliei” pentru titlul de „Orașul Reciclării”, competiție organizată de Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei “Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje. În plus, Tulcea a obținut și premiul de excelență la categoria „Armament de calitate”, având un serviciu de colectare separată de calitate.

Proiectul inițiat de Eco-Rom Ambalaje a fost adresat primăriilor de municipiu și s-a derulat în perioada 1 septembrie 2012-28 februarie 2013. 

La finalul celor șase luni de „bătălie”, Tulcea a fost orașul care a obținut cel mai mare punctaj la evaluarea finală, demonstrând astfel că deține cel mai performant sistem de colectare separată dintre cele 20 de orașe participante. Criteriile care au stat la baza evaluării orașelor participante au fost: calitatea serviciilor de colectarea separată a deșeurilor de ambalaje (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în fiecare container), cantitatea de deșeuri colectate și campaniile de conștientizare a populației cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor în vederea reciclării.

,,Toate cele 20 de primării înscrise în competiție s-au implicat și mobilizat, astfel încât serviciile de colectare separată a deșeurilor de ambalaje să se desfășoare în cele mai bune condiții și cantitățile colectate să înceapă să crească. Ele reprezintă un model la nivel național și, în ciuda rezultatelor slabe ale României la nivel european în ceea ce privește reciclarea, în domeniul deșeurilor de ambalaje țara noastră și-a îndeplinit anual obligațiile asumate. Iar acest lucru se datorează, în principal, contribuției industriei în dezvoltarea și extinderea sistemului de colectare separată prin Eco-Rom Ambalaje. Doar anul trecut investițiile organizației noastre în colectarea separată de la populație s-au ridicat la 18 milioane de lei, dublu față de anul precedent.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Pe parcursul competiției în Tulcea au fost colectate separat 256,229 kg de deșeuri de ambalaje , dintre care peste 88,482 kg de plastic și 167,747 kg de hârtie-carton. Aceste rezultate au fost posibile datorită implicării autorităților locale și a partenerilor acestora – operatori de salubritate și organizații de profil – astfel încât cei peste 3 milioane de români din aceste municipii să aiba acces la un sistem de colectare separată accesibil și funcțional, prin cele  7.500 containere speciale puse la dispoziție de Eco-Rom Ambalaje în cele 20 de municipii.

Rolul autorităților locale în reciclarea deșeurilor municipale devine critic. Doar împărtășind aceeași viziune cu privire la sistemul de colectare separată a deșeurilor și corelând direct toate acțiunile noastre în vederea îndeplinirii acesteia, putem avea „orașe ale reciclării”. Creșterea absorbției fondurilor europene în domeniu este un obiectiv imediat, dar pe termen lung trebuie să creștem performanțele sistemului de colectare separată și reciclare. Astfel, mă bucur că bătălia pentru Orașul Reciclării a evidențiat acest aspect al eficienței în domeniul serviciilor publice.” a declarat Tudor Pendiuc, Președintele Asociației Municipiilor din România.

Odată cu obținerea titlului de „Orașul Reciclării”, Tulcea a câștigat și marele premiu: amenajarea unei zone de picnic conform Legii Picnicului în vigoare. Locul de picnic va fi realizat după proiectul ,,Pallet Picnic Park”, desemnat cel mai eco-creativ proiect de amenajare a unei zone de picnic în cadrul competiţiei Eco-Rom Ambalaje “Picnic Design 2012”. Acest spațiu inedit, realizat în totalitate din module de paleţi din lemn, va fi amenajat în Tulcea până la finalul anului 2013.

Premiile nu s-au oprit însă aici. În competiția colectării deșeurilor de ambalaje fiecare oraș participant a fost performant la cel puțin unul dintre cele 3 criterii de evaluare: calitatea serviciului de colectare separată, cantităţile de deşeuri de ambalaje colectate, implicarea în proiect și comunicarea acestuia către populație.

Astfel, Primăriile municipiilor Alexandria și Craiova, cele mai noi orașe intrate în sistemul de colectare separată Eco-Rom Ambalaje,  au primit recunoaștere la categoria „June”. De asemenea, fiecare dintre Primăriile orașelor Roman, Slobozia, Baia Mare, Iași și Brașov au câștigat premiul de excelență la categoria “Linia Întâi”, fiind primele municipii înscrise în bătălia pentru titlul de “Orașul Reciclării”.

Primăriile municipiilor Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe, Tulcea, Deva și Cluj Napoca au fost premiate la categoria „Trambițare”, implicându-se cel mai mult în comunicarea competiției către populație. Tototdată, Primăria Sectorului 1 București, alături de Primăriile municipiilor Arad și Bacău –  orașele care au colectat separat cele mai multe deșeuri de ambalaje, per total – au fost performante la categoria „Cetate”.

Titlul de „Luptător” a fost acordat Primăriilor municipiilor Zalău, Mediaș și Sfântu Gheorghe care au colectat separat cele mai multe deșeuri de ambalaje/locuitor, iar premiul de excelență la categoria „Armament de calitate” a fost obținut de Primăria Sectorului 1 București și primăriile orașelor Satu Mare, Tulcea, Sfântu Gheorghe, Focșani și Sectorului 6 București, obținând cel mai mare punctaj la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată.

,,Deși competiția s-a încheiat, bătălia pentru reciclare continuă! Autoritățile locale au o responsabilitate foarte mare în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor legale de reciclare – este vorba despre reducerea lunară, cu 15%, a cantității de gunoi depus pe groapă și reciclarea a 50% din deșeul menajer până în 2020. Doar prin implicarea acestora, a populației și prin susținerea industriei putem atinge standardele europene impuse și țara noastră poate performa în domeniul reciclării” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Proiectul a fost susținut de Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice, iar partenerii media ai acestei competiții au fost: Green Report, Revista Română de Administrație Publică Locală și Administrație.ro.

Mai multe detalii despre competiția „Orașul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.

###

Competiția „Orașul Reciclării” a fost inițiată de Eco-Rom Ambalaje și derulată în perioada 1 septembrie 2012-28 februarie 2013.  Obiectivul proiectului a fost acela de a implica şi mobiliza cele mai importante sisteme de colectare separată din portofoliul Eco-Rom Ambalaje, pentru ca serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să înceapă să crească.

În „bătălia" pentru titlul de "Oraşul Reciclării" s-au înscris 20 locaţii-cheie în care Eco-Rom Ambalaje susține dezvoltarea serviciilor de colectare separată: Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Craiova, Deva, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, inclusiv Sectorul 1 și Sectorul 6 București.

 
Despre Eco-Rom Ambalaje
 
ECO - ROM AMBALAJE S.A. este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului ”Der Grüne Punkt” – Punctul Verde, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piață produse ambalate.
Membrii fondatori sunt: Argus, Ball Packaging Europe, Chipita Romania, Coca-Cola HBC România, Heineken, Mars România, Munplast, Pepsi Americas, Romaqua Group Borsec, Tetrapak, Unilever, Titan, cărora s-au alăturat în anul 2011 Bergenbier, Tymbark şi Ursus.
Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca anul 2012 să se încheie cu 2.526 de companii responsabile în portofoliu. Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligaţiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi.
Eco-Rom Ambalaje implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje ce vizează atât agenţii economici, cât şi populaţia, care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.
 
În 2012, Eco-Rom Ambalaje a îndeplinit cu succes obiectivul legal de reciclare de 55% şi a valorificat 61% (398.463 tone) din cantitatea de deşeuri de ambalaje puse pe piaţă de membrii săi (651.126 tone). Creșteri semnificative în ceea ce privește cantitatea de deșeuri de ambalaje reciclată s-au înregistrat, în principal, la ambalajele de tip PET și aluminiu. Astfel, la finalul anului 2012, au fost reciclate 2,7 miliarde de PET-uri (67.902 tone) și 400 de milioane de doze de aluminiu (5.073 tone). Eco-Rom Ambalaje a încheiat parteneriate cu peste 200 de companii de management al deșeurilor care realizează servicii de colectare, sortare și transport a deșeurilor în scopul reciclării și a extins serviciile de colectare selectivă în 402 localități, cu aproximativ 60% mai multe decât în 2011. Astfel, în prezent, aproximativ 41% din populația României – circa 8,8 milioane de români – au acces la sistemul de colectare selectivă prin cele 18.590 de pubele colorate puse la dispoziție de Eco-Rom Ambalaje.
 
Datorită rezultatelor obținute și a susținerii permanente a industriei, respectiv a producătorilor de bunuri ambalate, în dezvoltarea și eficientizarea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje la nivel național, Eco-Rom Ambalaje îndeplinește 78% din obligația de reciclare a României pentru deșeurile de ambalaje (conform ANPM 2010).
 
Despre Punctul Verde
“Punctul Verde” este un simbol internaţional care semnalează cumpărătorului că firma producătoare sau importatoare s-a angajat să îndeplinească obligaţiile de reciclare şi valorificare a cantităţilor de ambalaje puse pe piaţă, prin contribuţia la dezvoltarea sistemului de colectare selectivă de la populaţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii