Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Periferic" s-a întors acasă cu patru distincţii de la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia

ro

20 Oct, 2010 23:12 1232 Marime text
periferic_ana-ularu.jpg20 august 2010

Lungmetrajul "Periferic", debutul regizorului Bogdan George Apetri, a primit Premiul special pentru cel mai bun scenariu şi Menţiunea specială acordată actriţei Ana Ularu, din partea Juriului Competiţiei, precum şi premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI) şi Menţiunea specială a juriului ecumenic, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia (8-17 octombrie), ediţia a 26-a. Distribuţia lungmetrajului îi reuneşte pe Ana Ularu, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora și Timotei Duma.

"Un film onest, adevărat, de o mare forţă şi integritate" este motivaţia Juriului Competiţiei de lungmetraj pentru acordarea Premiului Special filmului "Periferic". Juriul de la Varşovia, din care au făcut parte anul acesta regizoarea britanică Antonia Bird (Preşedintele Juriului), producătorul francez François DaSilva, producătorul britanic Mike Downey, regizorul şi producătorul polonez Andrzej Jakimowski şi agentul de vânzări Wolfram Skowronnek-Schaer (Germania) a apreciat în mod special scenariul lungmetrajului scris de Bogdan George Apetri și Tudor Voican, pornind de la o povestire scrisă de Cristian Mungiu și Ioana Uricaru. "Periferic" este povestea Matildei, în interpretarea Anei Ularu. Eliberată din închisoare pentru 24 ore, Matilda plănuiește să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu un trecut dureros - familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viață mai bună îi amintește că libertatea poate atârna doar de o alegere.

Cele patru distincţii continuă succesul de public şi de critică de care filmul s-a bucurat chiar de la premiera internaţională din cadrul Competiţiei Festivalului de film de la Locarno (4 - 14 august), unde Ana Ularu a primit premiul criticii elevețiene pentru cea mai bună actriță, "Prix Boccalino de la Presse". De data aceasta, Juriul Competiţiei îi acordă Anei Menţiune specială pentru interpretare, pentru "portretizarea unei femei extraordinare".

Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut est-european, acordat de Federația Internațională a Criticilor de Cinema, a fost decernat de Juriul format din Marilena Ilieşiu (România), Aleksander Kwiatkowski (Polonia) şi Thomas Rothschild (Germania).

Juriul Ecumenic, format din Denyse Muller (Franţa), Jos Horemans (Belgia) şi părintele Marek Lis (Polonia) a acordat lungmetrajului "Periferic" Menţiunea Specială. "Prin intermediul remarcabilei interpretări a actriţei principale, regizorul redă lupta unei femei curajoase. În ciuda respingerii, ea este hotărâtă să pornească de la zero o viaţă nouă, împreună cu fiul său. Structura scenariului face ca spectatorul să fie de partea ei."

Până acum, "Periferic" a fost selecţionat în cadrul festivalurilor internaţionale de film de la Locarno, Toronto, Namur şi Varşovia, urmând ca festivalurile confirmate oficial, deocamdată, la care lungmetrajul lui Bogdan George Apetri va fi prezent mai departe anul acesta să fie 2 in 1 festival of contemporary cinema, Moscova (22 - 25 octombrie), Viennale (21 octombrie - 3 noiembrie) şi Cottbus Film Festival (2 - 7 noiembrie).

Produs de Saga Film, "Periferic" este debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri. Tânărul regizor a absolvit Universitatea Columbia din New York, cu specializare în regie de film şi imagine, şi a fost nominalizat la Student Academy Awards în 2006 ("Oscar-ul studenţesc"). Scurtmetrajele regizate de Bogdan au fost selecţionate și au rulat cu succes la multe festivaluri de film din întreaga lume (Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal). Bogdan Apetri a co-produs recent filmul american "3 Backyards", regizat de Eric Mendelsohn, care a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Sundance (2010).

Încă din perioada dezvoltării scenariului, lungmetrajul s-a făcut remarcat în cadrul mai multor festivaluri, în secţiunile dedicate proiectelor în dezvoltare, precum Berlinale Co-producţion market, Paris Project, Cinelink Sarajevo, Centeast Warsaw Film Festival sau Agora Work in Progress din cadrul Festivalului de Film de la Salonic.

"Periferic" este o co-producţie româno-austriacă, co-producătorul Josef Aichholzer (Aichholzer Filmproduktion) fiind deţinătorul unui premiu Oscar pentru cel mai bun film străin: „Die Falscher/ Falsificatorii" (2007). Filmul este distribuit pe plan internațional de MK2, unul dintre cei mai mari distribuitori internaționali de film.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii