Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Manualul riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă în judeţul Constanţa 21.11.2008

ro

21 Nov, 2008 17:18 1013 Marime text

Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa şi Grupurile de suport tehnic din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de urgenţă au elaborat  Manualul  riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă în judeţul Constanţa.

In vederea pregatirii populaţiei pentru situaţii de urgenţă, în data de 20 noiembrie 2008, în localitatea Oltina din judeţul Constanta, Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa cu sprijinul autoritaţilor locale, a organizat o dezbatere publică pe componenta de inundaţii cuprinsă în Manualul Riscurilor.

La dezbaterea publică au participat: primarul comunei Oltina, consilieri locali, membrii ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentanţi ai societaţilor comerciale şi cetăţeni ai localităţii .

Reprezentantul Instituţiei Prefectului judeţul Constanţa, doamna Valeria Mogârdici, din cadrul Serviciului Dezvoltare Economică şi Monitorizare a Serviciilor Publice Deconcentrate, a făcut o prezentare generală a Manualului Riscurilor, ce cuprinde următoarele capitole:

-Dezastre naturale: inundaţii, cutremure, alunecări, prăbuşiri de teren, fenomene meteorologice periculoase    (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol ),  epidemii, epizootii;

-Dezastre antropogene (tehnologice) : accident nuclear, accidente chimice şi tehnologice, accidente pe timpul transportului substanţelor şi deşeurilor periculoase, accidente majore pe căile de comunicaţii, incendii de mari proporţii.

Fiecare capitol al Manualului Riscurilor cuprinde : istoricul evenimentelor produse (cauze, efecte, măsuri), situaţia actuală, (posibilitatea producerii unor dezastre, zone vulnerabile, măsuri necesare pentru diminuarea producerii riscului), modul de acţiune în caz de producere a situaţiilor de urgenţă, instituţiile cu rol de intervenţie sau sprijin pentru fiecare tip de dezastru, proceduri de lucru pe tipuri de dezastre, principalele activităţi ale C.J.S.U. în caz de dezastre.

În cadrul aceleiaşi dezbateri reprezentantul Grupului de suport tehnic la inundaţii, fenomene meteorologice periculoase şi accidente la lucrări hidrotehnice din cadrul Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral a facut o prezentare a riscului la inundaţii iar reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa a prezentat instituţiile cu rol de intervenţie şi sprijin, proceduri de lucru şi activităţile principale ale Comitetului local pentru situaţii de urgenţă în caz de inundaţii.

Mesajul principal adresat către participanţii la această dezbatere a fost acela de a se constitui în vectori de pregătire şi informare a cetăţenilor localităţii asupra modului de acţiune în caz de producere a unor situaţii de urgenţă.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii