Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alocutiunea prefectului Claudiu-Iorga Palaz cu prilejul Zilei Imnului National

ro

29 Jul, 2010 18:17 1059 Marime text

Alocutiunea prefectului Claudiu-Iorga Palaz

Excelenţele-Voastre,
Stimaţi invitaţi,
Onorată asistenţă,

În urmă cu o lună, mai exact pe 26 iunie, sărbătoream împreună, în acest loc, Ziua Drapelului Naţional, în cinstea primului decret al Guvernului de după Revoluţia Română din 1848, ce instituia tricolorul ca steag naţional. De aceeaşi perioadă istorică a neamului nostru este strâns legată şi sărbătoarea de astăzi, Ziua Imnului Naţional, când celebrăm cântecul-simbol al Revoluţiei de la 1848 -  Deşteaptă-te române, a cărui forţă mobilizatoare nu şi-a alterat nicio clipă fermentul patriotic, timpul adâncindu-i albia în sufletul poporului român.

În zilele fierbinţi ale mişcării revoluţionare de la 1848, poemul „Un răsunet” al scriitorului Andrei Mureşanu s-a îngemănat cu muzica lui Anon Pann,  intonându-se public pe 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea. Versurile înflăcărate şi melodia înălţătoare s-au propagat cu repeziciune în inimile şi în conştiinţa tuturor, devenind în scurt timp expresia eului colectiv, un adevărat imn naţional, simbol al unităţii revoluţiei, fredonat de întreaga suflare românească de-o parte şi de alta a Carpaţilor.

După înfrângerea revoluţiei paşoptiste, acest cântec a căpătat o semnificaţie patriotică şi mai accentuată, fapt care a dus la interzicerea sa, mai ales în Transilvania, Banat şi Bucovina. Compozitorii au găsit însă calea difuzării tacite, în diferite lucrări vocale şi instrumentale, iar toţi cei care simţeau şi gândeau româneşte l-au intonat în taină, păstrându-l ca pe o sfântă moştenire.

În momentele de răscruce ale neamului, la Războiul de Independenţă din 1877, în primul şi al doilea război mondial, Deşteaptă-te, române a insuflat curaj şi elan românilor, care l-au cântat în mod spontan, aşa cum s-a întâmplat şi peste decenii, pe 22 decembrie 1989, când a răsunat pe străzi, însoţind masele uriaşe de oameni şi impunându-se firesc ca imn al României eliberate de comunism.

Deşteaptă-te, române este un simbol al sufletului românului însetat de dreptate, libertate şi unitate, condensând setul nostru de valori şi de tradiţii, şi simbolizând entitatea statală a naţiunii. Imnul este, alături de celelalte simboluri ale naţiunii, icoana patriei şi o relicvă sfântă şi înălţătoare a credinţei patriotice, adevărată punte de legătură între diferitele etape ale istoriei şi unul dintre factorii unificatori ai naţiunii.

Istoria ne-a demonstrat că revoluţiile popoarelor s-au hrănit permanent şi din mesajele spirituale exprimate prin intermediul cântecului patriotic. Nicio forţă nu a fost capabilă să înăbuşe acele mesaje muzicale însufleţitoare, dătătoare de speranţe, făuritoare de nobile aspiraţii. Fiecare mişcare populară şi-a avut cântecele ei, fiecare epocă şi-a dăruit imnurile proprii idealurilor de luptă, fiecare popor şi-a exprimat în chip original, crezul, făurit la flacăra ţelurilor celor mulţi. Pentru poporul nostru, Deşteaptă-te române s-a afirmat încă de la început ca o chintesenţă a spiritualităţii româneşti, ca o exprimare completă a aspiraţiilor, idealurilor şi principiilor neamului, rezistând tuturor intemperiilor istoriei şi impunându-se ca un adevărat purtător al valorilor naţionale.

Să intonăm Imnul Naţional al României în semn de preţuire a idealurilor de dreptate, libertate şi unitate naţională pe care sfintele sale versuri le transmit de 162 de ani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii