Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cursuri de pregatire a voluntarilor pentru prevenirea situatiilor de urgenta - 11.02.2009

ro

11 Feb, 2009 21:36 1110 Marime text

MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
„DOBROGEA” AL JUDEŢULUI CONSTANŢA
Compartimentul  Informare si Relaţii Publice

Nr. 7/10 februarie 2009

Cursuri de pregătire a voluntarilor pentru prevenirea situaţiilor de urgentă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al Judeţului Constanţa a demarat, în luna septembrie 2008, programul de pregătire a specialiştilor compartimentului pentru prevenire din cadrul seviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, aflate în subordinea consiliilor locale. Cursul de instruire a voluntarilor durează cinci zile este gratuit, iar organizarea lui este conform prevederilor Ordinului Ministrului Administraţiei şi Internelor 483/2008.
Până în prezent, programul de pregătire a voluntarilor s-a desfășurat în 33 de comune, iar numărul absolvenților este de 147. Tematica prezentată cursanților are un caracter legislativ, pentru ca aceștia să se familiarizeze şi să îşi aprofundeze baza legală şi actele normative care reglementează activitatea de prevenire a situaţiilor de urgență, dar include și un exercițiu practic. La finalul programului, voluntarii sunt examinați, iar cei care promovează testul primesc o adeverinţă prin care le este recunoscută pregătirea în domeniul prevenirii situațiilor de urgență.
Ultimul curs de instruire a fost organizat în perioada 26-30 ianuarie 2009, la centrul zonal organizat în comuna Ciocârlia. La acest modul de instruire au participat câte cinci reprezentanți ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU) din cadrul Consiliilor locale Adamclisi şi Cobadin, câte șase voluntari din partea Consiliilor Locale Ion Corvin şi Deleni şi trei reprezentanți SVSU Valu lui Traian. Modulul a fost organizat în două părți distincte: una teoretică, cu o durată de două zile, în care pe lângă baza legislativă au fost prezentate cursanților și măsurile de protecţie a populaţiei pe timpul producerii situaţiilor de urgenţă și una practică, cu o durată de trei zile. Astfel, voluntarii au participat la un exerciţiu de evacuare în caz de urgenţă a elevilor și cadrelor didactice de la Școala de Arte şi Meseri din Ciocârlia de Jos și la efectuarea acțiunilor de control pe linie de prevenire, la primăria, căminul cultural, biserica şi la câteva gospodării cetăţeneşti aflate pe raza localitaţii. După efectuarea acțiunilor de control, reprezentanții compartimentelor pentru prevenire din cadrul SVSU au fost îndrumaţi asupra modului de completare a documentelor de finalizare a unui control pe linie de prevenire.
Tot în cadrul programului de pregătire, s-a discutat despre necesitatea și importanța măsurilor de apărare împotriva incendiilor care ar trebui respectate de fiecare gospodar, dar şi despre acţiunile care ar trebui întreprinse de consiliile locale pentru asigurarea protecţiei cetăţenilor în diferite situaţii de urgenţă.
„Mult timp, organizarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, aflate în subordinea consiliilor locale a fost una dintre principalele probleme ale Inspecției de Prevenire Incendii din cadrul ISU Dobrogea. În ultimul an, am constatat mai multă implicare și un interes crescut al administrațiilor publice locale în ceea ce privește formarea și specializarea unui grup de voluntari care să poată lua primele măsuri pentru asigurarea protecţiei cetăţenilor în diferite situaţii de urgenţă”, adjunctul inspectorului șef, col. Ștefan Codescu.
Următorul modul de pregătire a voluntarilor SVSU va fi în perioada 16 – 20 februarie 2009, la Topraisar. Pentru acest curs și-au anunțat participarea câte cinci voluntari din localitățile Bărăganu, Mereni și Comana, patru de la Amzacea și 10 din Topraisar. 

Purtător de cuvânt,
Paula Anghel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii