Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:03 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Îndoctrinarea religioasă din școli, o problemă acută

ro

20 May, 2013 14:03 1249 Marime text
Îndoctrinarea religioasă din școli, o problemă acută

 
În repetate rânduri Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a lansat semnale de alarmă privind maniera necorespunzătoare de predare a religiei în sistemul școlar. Orele de religie sunt practic ore de cateheză, elevilor oferindu-li-se o singură viziune asupra fenomenului religios; mai îngrijorător, se urmăreşte izolarea copiilor de orice concepţie alternativă prin sfaturi de genul “Să ne alegem prieteni credincioşi!” sau prin catalogarea drept “păcătoşi” a celor “care cred altfel decât ne învaţă Biserica Ortodoxă”.
 Din păcate, sub privirea îngăduitoare a Ministerului Educației, situația devine din ce în ce mai gravă; îndoctrinarea religioasă extinzându-se și în afara orelor de religie.
 "Prin pasivitatea de care dă dovadă, Ministerul Educației se face direct vinovat de actuala situație. Îndoctrinarea religioasă este un fenomen prezent de multă vreme în școli și nu se limitează la orele de religie. La Limba Română se învață rugăciuni, la Muzică se ascultă cântece religioase; chiar și cărțile de Istorie sau Biologie se transformă uneori în instrumente de promovare a 'dreptei credințe', pline de citate din Biblie și interpretări în cheie religioasă. Mai mult, profesorii de religie, chiar si atunci când agresează fizic elevii, par a se bucura de imunitate." a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.
Săptămâna trecută au fost făcute publice trei cazuri distincte de învățători sau de profesori de științe sociale care își folosesc poziția și autoritatea pentru a face "educaţie religioasă pentru mântuirea copiilor", după cum s-a exprimat unul dintre ei:
  • Jud. Suceava: învățătorul Teofil Creangă de la Şcoala Gimnazială din comuna Botoşana a fost reclamat de părinți pentru agresarea psihică și fizică a elevilor. Conform declarațiilor celor implicați, cadrul didactic în cauză le vorbește insistent copiilor de "diavol, vrăji, avorturi, exorcizări şi alte lucruri de care ei se sperie. […] În timpul orelor îi obligă să citească acatiste, iar dacă pe elevi îi doare capul, îi trimite în ultima bancă, dându-le rugăciuni de citit."[1] Cazul a fost prezentat pe larg în presă.
  • Jud. Iași: în urmă cu câteva zile am primit o plângere privind un profesor de științe sociale care, în mod repetat, și-a afirmat la ore disprețul pentru atei sau pentru cei de alte religii decât cea ortodoxă. De exemplu, catolicii sunt considerați "impuri".[2]
  • Jud. Galați: recent ne-a fost semnalată o situație deosebit de gravă la Școala Nr. 29 "Sf. Ana" din Galați. Aici, unul dintre profesorii de istorie manifestă o atitudine fundamentalist ortodoxă, intolerantă și discriminatoare. Perorațiile despre Judecata de Apoi, Iad, Adam și Eva sau Satana par să ocupe cea mai mare parte a orelor de istorie (!), iar subiecte precum avortul sau "scientismul" sunt abordate frecvent la clasă.
Acest ultim caz este deosebit de relevant. Existența unor înregistrări audio[3] din timpul orelor, postate pe un site de video sharing, oferă o măsură cutremurătoare a degradării învățământului românesc. Redăm câteva exemple:

"Și scrie Sfântul Vasile cel Mare într-o carte a sa... zice (caut să vă redau citatul, că este zguduitor și așa va fi, sfinții nu mint, că sunt însuflați de Duhul Sfânt), zice Sfântul Vasile cel Mare 'Pedeapsa lor înfiorătoare va fi pentru cultul celor lumești de vreme ce văzând atât de adânc în științele cele deșarte și-au închis de bună voie ochii aflării adevărului'" 
"Biserica noastră (Hristos), Biserica mea, n-o va sfărâma nici porţile iadului! Nici porțile iadului!!! Deci dacă ai scaun la cap, ce crezi? Dacă Dumnezeu, Hristos, ți-a spus, e clar că Biserica n-are cum să piară. Ah, că mai omori din ea, că-i mai subțiezi, că-i mai închizi, dar Biserica nu piere. N-ai cum s-o stârpești. Nu știu dacă ați priceput. Care-i mai isteț zice 'Dom’ profesor, da’ totuși e o logică în asta.'" 
"Uriașa majoritate sunt păgâni, sunt sectanți, sunt catolici, sunt budhiști, sunt de-ăia, sunt de-ăia, sunt de-ăia, mă doare capu’. Era să spun și de-ăștia […] și greco-catolici, da’ nu mai spun. […]
I-auzi ce spune Hristos: Nu te teme, turmă mică! Eu cu tine sunt până la sfârșitul veacului. Turmă mică. Biserica lui Hristos se va numi ceea ce este turmă mică! Din păcate, în lume, creștini sunt puțini, foarte puțini. Ortodoxia adevărată... puțină. Și mai este ceva ce spune Hristos și-mi place, tot despre biserica lui: nu te teme, turmă mică, eu cu tine sunt până la sfârșitul veacului! Și-atunci completez eu […]: Dumnezeu e cu noi, cine e împotriva noastră? Dacă Dumnezeu e cu noi, CINE ar putea fi împotriva noastră?!" 
"Și eu vă spun acuma ca să fiți deștepți și să fiți mai atenți când socotiți că știința e cea mai bună... Băi copilași, știți voi că Dumnezeu le-a zis lui Adam și Eva 'Uite vă pun în rai să trăiți, faceți orice vreți, da, mâncați orice vreți, sunteți liberi, faceți ce vreți, eu sunt Dumnezeul vostru'. […] Aste e credința care apare prima în lume și este dumnezeiască, pentru credință n-ai nevoie de dovezi, credința nici nu trebuie demonstrată ca la matematică, 'ia să vedem, rezultă sau nu rezultă', credința am spus se respiră, se miroase, se simte. […] 
Dar imediat după, după ce au stat ei oleacă în rai, apare și știința. Cum apare? Păi vine șerpeluțul ăla și spune Evei 'Ia gustă tu din fruct, să vezi ce bun e, ia dă-i și lui Adam să guste'. Și vine căderea. Ții minte cum au căzut lin? Și dacă au căzut, apare știința. Cum apare știința? Imediat șarpele: 'Ia cercetează tu să vezi cum e, ia experimentează tu să vezi cum este'. Aia este știința. De aceea credința este dumnezeiască, știința este luciferică în esența ei, drăcească."
 Dl. învățător Creangă a fost reclamat de părinți pentru probleme similare și în trecut, dar a rămas în continuare la catedră. Nu este o situație singulară; de exemplu, în 2005 un profesor de religie, dl. Cătălin Bărbosu, a fost reclamat pentru că a bătut un elev; cu toate acestea, i s-a acordat Definitivatul în Învățământ și a fost hirotonisit preot.[4] Mai nou, preotul Constantin Marişca, profesor de religie și muzică la Școala Generală Bursuceni (jud. Suceava), deși a fost filmat la sfârșitul anului trecut în timp ce bătea un elev[5], apare în continuare listat printre cadrele didactice ale școlii.[6]
Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) solicită Ministerului Educației să demareze urgent o anchetă privind cazurile semnalate de îndoctrinare religioasă din școli. De asemeni, Ministerul trebuie să elaboreze și să implementeze un set de politici educaționale destinate a preveni pe viitor apariția unor cazuri similare.
Poziţia ASUR este neechivocă: în unităţile publice de învăţământ trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela.

Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!


Alexandru Toma Pătraşcu
Vicepreşedinte ASUR
toma.patrascu@asur.ro
0788 39 25 39
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii