Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:07 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Finanţare nerambursabilă primită „nejustificat“ Asociația Fotbal Club Unirea Constanța, „bântuită“ de datoriile Asociației FC Farul Constanța

ro

11 Sep, 2021 00:00 4839 Marime text

 
  • Pe data de 25 iunie 2021, Tribunalul Constanța a decis obligarea Asociației Fotbal Club Farul Constanța să returneze Consiliului Județean Constanța aproximativ 250.000 de lei, contravaloarea finanţării nerambursabile primite „nejustificat“.
 
  • Câteva săptămâni mai târziu, în luna iulie 2021, Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal a aprobat schimbarea denumirii Asociației Fotbal Club Farul Constanța în Asociația Fotbal Club Unirea Constanța.
 
  • Ca și Asociația Fotbal Club Farul Constanța, FC Unirea Constanța are sediul social la Caelia Residence, în stațiunea Mamaia, primul condominiu de lux de pe litoralul romanesc.
 
  • Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost cercetat de DNA Constanța pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit complexul Caelia. Ulterior, DNA a decis clasarea cercetărilor față de Radu Mazăre.
 
Asociația Fotbal Club Unirea Constanța, fosta Asociație Fotbal Club Farul Constanța, cu sediul social la Caelia Residence, în stațiunea Mamaia, cere să intre în insolvență! Dosarul (6829/118/2021) se află pe rolul Tribunalului Constanța. Primul termen a fost stabilit pentru data de 13 septembrie 2021. În luna iulie a acestui an, Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal a aprobat schimbarea denumirii Asociației Fotbal Club Farul Constanța în Asociația Fotbal Club Unirea Constanța.
 
Asociația Fotbal Club Unirea Constanța este condusă, potrivit Registrului Național ONG, consultat la data de 10 septembrie 2021, de Ion Bratu (președinte), Stoian Florin (vicepresedinte) și de Suditu Nicolae (membru).
 
Asociația Sportivă Club Sportiv Farul Constanța a fost condusă de Bratu Ion (președintele asociației), vicepreședinte Florin Stoian și Nicolae Suditu - membru.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 10 septembrie 2021, Caelia - Mamaia SRL este condusă de Marica Ciprian Andrei, cu 81.65 % din capitalul social, și de Alexandru Sautner, care este și administrator, acesta deținând 18.35 % din capital. Până în 2019, Nicolae Suditu (membru în Asociația Fotbal Club Unirea Constanța) făcut parte din Caelia - Mamaia SRL, acesta cesionându-și părțile sociale către Ciprian Marica.
 
Situația financiară a Asociației Fotbal Club Unirea Constanța are legătură, potrivit surselor noastre, cu datoriile Asociației Fotbal Club Farul Constanța.
 
Așa cum arătam și mai sus, în luna iulie a acestui an, Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal a aprobat schimbarea denumirii Asociației Fotbal Club Farul Constanța în Asociația Fotbal Club Unirea Constanța.
 
Asociația FC Farul Constanța, „finanţare primită nejustificat“ 
 
Cu aproximativ o lună în urmă, mai precis pe data de 25 iunie 2021, Tribunalul Constanța a decis, prin Hotarârea nr. 824/2021, obligarea Asociației Fotbal Club Farul Constanța să returneze Consiliului Județean Constanța „247.985 lei - contravaloarea finanţării primite nejustificat, în baza Contractului de finanţare nerambursabilă pentru activitatea sportivă nr. 21124/9.08.2018“ și „13.350,60 lei – dobândă legală penalizatoare, aferentă debitului de 247.985 lei, calculată pentru perioada cuprinsă între 1 octombrie 2020 şi data plăţii efective a obligaţiei principale“, potrivit minutei judecătorești.
 
Decizia a rămas definitivă prin neapelare, conform portalului instanțelor de judecată. 
 
„Împreună pentru fotbal”
 
Între CJC și Asociația Sportivă „Club Sportiv Farul” Constanța s-a încheiat Contractul de finanțare nerambursabilă pentru activitatea sportivă nr. 21124/09.08.2018, având ca obiect „finanțarea proiectului, respectiv a acțiunilor/activităților din cadrul proiectului/programului sportiv „Împreună pentru fotbal”.
 
După executarea Contractului de finanțare nerambursabilă, în anul 2019 s-a constatat faptul că o parte din suma totală reprezentând finanțarea nerambursabilă a fost decontată nelegal, respectiv suma de 247.985 lei, ca urmare a neexecutării fără justificare a obligațiilor contractuale de către pârâta Asociația Sportivă „Club Sportiv Farul”.
 
Prin decizia nr. 25/2019 a Camerei de Conturi Constanța s-a dispus în sarcina ordonatorului principal de credite, respectiv CJC, măsura recuperării prejudiciului, la care se adaugă dobânzile și majorările de întârziere, prejudiciu rezultat din derularea Contractului de finanțare nerambursabilă nr. 21124/09.08.2018.
 
Despre echipa Unirea Constanța
 
Unirea Constanța, reprezentanta județului Constanța în Liga a 2-a de fotbal, pe locul pe care a evoluat în sezonul 2020/2021 Farul Constanța.
 
Unirea Constanța a demarat activitatea în această vară, începând campionatul cu Ianis Zicu antrenor, iar din etapa a patra tehnician fiind Dumitru Faitaș. În Liga a 2-a, formația de pe litoral se află pe locul 19, penultimul, fără niciun punct, după ce a pierdut toate cele cinci meciuri jucate până acum, golaveraj 0-21. În etapa a cincea, a cedat cu 0-14 în deplasare cu FC Buzău, într-un meci în care a folosit însă numai juniori.
 
În Cupa României, Unirea a fost eliminată în faza a treia națională de echipa de Liga a 4-a CS Năvodari.
         
Revenind la sediul social, Caelia Residence
 
Complexul imobiliar (Caelia Residence, inaugurat de omul de afaceri Viorel Păunescu) este primul condominiu de lux de pe litoralul romanesc şi se află în staţiunea Mamaia, aproape de hotelul Rex şi se întinde pe o suprafaţă de peste 4300 de metri pătraţi. Caelia Residence deţine peste 60 de apartamente de lux de două, trei şi patru camere.
 
Viorel Păunescu s-a retras  
 
Potrivit hotărârii nr.1 din 15 ianuarie 2018 a adunării generale a asociaţilor SC Caelia Mamaia SRL, Viorel Păunescu a părăsit firma, acesta cesionându-şi cele 20 de părţi sociale lui Ciprian Andrei Marica. Totodată, s-a mai dispus, pe lângă majorarea capitalului social, cooptarea ca asociat a lui Nicolae Suditu. Urmare a acestor modificări structura şi deţinerea capitalului este următoarea Ciprian Andrei Marica - cotă la beneficii şi pierderi de 99% şi Nicolae Suditu - cotă la beneficii şi pierderi de 1 %. Caelia Mamaia SRL era administrată de Sautner Alexandru, la vremea respectivă.
 
Conform Hotărârii nr. 1 din data de 14.07.2019, publicată în Monitorul Oficial al României, în urma Adunării Generale a Asociațiilor societății Caelia-Mamaia SRL, s-a decis cesionarea părților sociale deținute de Nicolae Suditu, către Ciprian Marica.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
UPDATE. Ianis Zicu, antrenor
De la Farul la Unirea Constanța. Echipa de pe litoral care va evolua în Liga a 2-a

 
Asociația Sportivă „Club Sportiv Farul” Constanța, chemată în instanță de către Consiliul Județean Constanță. Iată motivul
 
Şedinţă secretă
Luna martie începe cu veşti bune pentru Radu Mazăre. Ce s-a decis ieri la Tribunalul Constanţa (document)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii