Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceri „necurate“ cu tomate Cine se află în spatele firmelor trimise în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene

ro

25 Feb, 2022 00:00 2491 Marime text
 
  • Zilele trecute, la sediul Parchetului Enna din Sicilia (Italia) a avut loc o întâlnire de coordonare a echipei comune în cadrul căreia autoritățile judiciare italiene și reprezentanți ai DNA au analizat rezultatele cooperării judiciare.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție anunță finalizarea unui dosar penal cu un presupus prejudiciu de aproape un milion de euro! În cauză cinci inculpați italieni și patru societăți comerciale constituite de aceștia în România au fost trimiși în judecată în legătură cu infracțiuni de fraudare a fondurilor europene. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Primul termen (în faza camerei preliminare) a fost stabilit pentru azi, 25 februarie 2022.
 
În continuare, ZIUA de Constanța va prezenta structura acționariatului în cazul societăților comerciale trimise în judecată de procurorii DNA, respectiv: SC Renașterea Acasă SRL, SC Septel Farm SRL, SC Green Meadows SRL și SC Vai Verzi SRL.
 
Renașterea Acasă SRL
 
SC Renașterea Acasă SRL (fondată în 2016) este în faliment și are sediul social în Bucureşti, Sectorul 6. Firma se ocupă de cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, iar asociat unic este italianul Steccato Vattume Pippo.
 
Acesta mai apare în Agroalimentarul European SRL și în Flora și Fauna Europeană SRL. Aceste două firme sunt controlate de Iraci Sareri Antonino și de Steccato Vattume Pippo, fiecare deținând câte 50% din capitalul social.
 
Lichidator judiciar al Renașterea Acasă SRL este Belciu Insolvency SPRL       
Septel Farm SRL
 
Mai departe, SC Septel Farm SRL (fondată în 2016) este în faliment, are sediul social în Bucureşti Sectorul 6, și se ocupă de „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase“.
 
 SC Septel Farm SRL îl are ca asociat unic pe Scinardo Tenghi Giuseppe.
 
Lichidatorul judiciar al Septel Farm SRL este Belciu Insolvency SPRL.
 
SC Green Meadows SRL
 
Green Meadows SRL (aflată în insolvență) a fost fondată în 2016, are sediul social în Bucureşti, Sectorul 6 și se ocupă de „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase“. Green Meadows SRL este controlată de Fascetto Salvatore, asociat unic, care a mai figurat în Agri Group Capizzi SRL, radiată, din Bucureşti. Administrator judiciar al Green Meadows SRL este Belciu Insolvency Sprl Fosta Belciu Insolvency IPURL.
 
Vai Verzi SRL (fondată în 2016) se află în faliment și are sediul social tot în Bucureşti, Sectorul 6.
 
Firma are ca obiect de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase“ și este controlată de Marino Agostino Antonino, asociat unic, care mai apare și în Pamântul European SRL.
 
Lichidatorul judiciar al Vai Verzi SRL este Belciu Insolvency SPRL.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada septembrie 2016 - octombrie 2017, inculpații, cinci cetățeni italieni, ar fi constituit un grup infracțional organizat având ca scop comiterea de infracțiuni în vederea obținerii în mod fraudulos a unor fonduri nerambursabile acordate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (A.P.I.A.) pentru cultivarea și comercializarea tomatelor.
 
În acest sens acțiunile membrilor grupului, au presupus, printre altele:
- înființarea societăților comerciale inculpate, prin intermediul aceleiași persoane și utilizând date similare în mare măsură pentru identificarea societăților (sedii, numere de telefon, mandatar) precum și schimbarea sediilor societăților comerciale, la aceeași adresă din municipiul București,
- arendarea de la aceeași entitate a unor suprafețe de teren (toate în județul Mehedinți) prin intermedierea acelorași persoane, cu precizarea că arendarea acestor suprafețe de teren a fost realizată doar formal,
- contractarea de împrumuturi la bănci;
- operațiuni reciproce de împrumut, derulate între unele dintre societățile comerciale inculpate;
- demersuri pentru procurarea și întocmirea de documente justificative false (documente în materie de calitate și conformitate, facturi fiscale, chitanțe în legătură cu achizițiile de semințe și comercializare a tomatelor), atașate la dosarele cererilor unice de plată depuse la APIA, documentele fiind similare ca și conținut (cu schimbarea doar a titularului sprijinului financiar);
- modalitatea de însușire în interes personal, a sumelor obținute fraudulos cu titlu de sprijin financiar.
 
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, inculpații ar fi obținut de la A.P.I.A. subvenții în valoare de 3.902.207 lei (aprox. 800.000 euro) care, după achitarea unor împrumuturi bancare (328.426 lei), ar fi fost transferate în conturile inculpaților și ulterior cheltuite în scopuri personale, contrar intereselor societăților beneficiare.
 
Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus.
 
În cauză, în temeiul articolul 13 din Convenția cu privire la asistența judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene din 29 mai 2000 și Deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002 privind echipele comune de anchetă, a fost încheiată o Echipă Comună de Anchetă cu Parchetul Enna din Sicilia (Italia), unitate care a instrumentat un dosar penal privind fapte conexe săvârșite de către cei cinci cetățeni italieni.
 
În perioada de funcționare a echipei comune, au fost realizate activități procedural penale atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Italiei. În concret, au fost efectuate audieri de persoane, s-au ridicat și transmis documente/bunuri relevante pentru stabilirea situației de fapt în cauză, au fost încunoștințate persoanele vizate de luarea unor măsuri procesuale în cauză.
 
Totodată, autoritățile italiene au acordat asistență judiciară în vederea identificării bunurilor deținute de către cei cinci inculpați, persoane fizice, pe teritoriul Italiei, și ulterior, prin indisponibilizarea acestora.
 
Astfel, au fost puse sub sechestru, până la concurența prejudiciului reținut în sarcina fiecărui inculpat, atât conturi deschise la bănci din România, cât și proprietăți imobiliare situate în regiunile Enna, Capizi, Messina, Siracuza și Arrezo din Italia.
 
Echipa comună de anchetă a beneficiat și de sprijinul Eurojust – Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală – și Oficiului European de Luptă Antifraudă.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Construcția va fi demolată!
Detalii din dosarul arhitectului Sabin Ionescu, condamnat cu executare în cazul unui bloc construit ilegal

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii