Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:32 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Veniți de luați lumină” Învierea Domnului, cea mai veche sărbătoare a creștinătății

ro

01 May, 2016 00:00 1977 Marime text
La miezul nopții creștinii merg la biserică pentru a lua Lumina Sfântă și a se bucura împreună de Învierea Domnului. Cu smerenie și dornici să ducă lunimă în case și în suflete, oamenii așteaptă ca preotul să rostească „Hristos a Înviat”, ei răspunzând în cor cu „Adevărat a Înviat”.
 
Învierea Domnului, cea mai veche şi mai strălucită sărbătoare a creştinătăţii, numită şi sărbătoarea Paştilor, adică ziua în care noi „prăznuim nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutăţii şi al vicleşugului, ci cu azimile curăţiei şi ale adevărului“, pe Hristos, „Paştile nostru“, Care „S-a jertfit pentru noi“ (I Corinteni 5, 7-8), potrivit ziarullumina.ro. Împreună cu duminica, sărbătoarea săptămânală a creştinilor, Paştile a fost sărbătorit încă din epoca apostolică.
 
Biserica consideră Învierea Domnului nu doar ca cea mai veche sărbătoare creştină, ci şi începutul şi culmea tuturor sărbătorilor şi a praznicelor, după cum precizează şi Sfântul Ioan Damaschin: „Această aleasă şi sfântă zi, cea dintâi a săptămânii, împărăteasă şi doamnă, praznic al praznicelor este şi sărbătoare a sărbătorilor“ (Cântarea a 8-a din Canonul Paştilor).
 
Prezenţa în creştinism a ouălor roşii este una simbolică şi reprezintă o altă mărturie clară a vechimii acestui mare praznic. Creştinii, încă de la început, au legat de ouăle roşii simbolismul învierii neamului omenesc prin Mântuitorul nostru Iisus Hristos, dar şi pe cel al creării din nou a lumii, culoarea roşie însemnând Sângele Domnului cel curs pe Cruce pentru noi şi pentru a noastră mântuire.

Din tradiţia creştină mai ştim că Maria Magdalena s-ar fi înfăţişat împăratului Tiberiu cu un ou roşu şi i-ar fi spus: „Hristos a înviat!“. Există păreri potrivit cărora acest fapt ar fi generat introducerea ouălor roşii în cadrul sărbătorii Paştilor.

Ti-a placut articolul?

Comentarii