Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:56 25 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţii şi obiceiuri româneşti din Sâmbătă Mare. Ce ar trebui să faceți astăzi

ro

30 Apr, 2016 14:25 1666 Marime text
 
În ultima zi a Săptămânii Patimilor, creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a lui Iisus Hristos, se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Mântuitor pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru slujba de Înviere.
 
Seară, lumea porneşte spre biserica, la slujba de Înviere. La miezul nopţii, preotul cheamă să se ia lumina, spunând: „Veniţi să luaţi Lumina!”, iar credincioşii îşi aprind lumânările şi transmit mai departe lumina. La plecarea spre casă, fiecare credincios duce în căminul sau lumânarea aprinsă la Înviere. 
 
Oamenii obişnuiesc să meargă şi la cimitir la căpătâiul morţilor familiei şi să se aprindă şi acolo lumânări, că şi cei trecuţi dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului.
 
Sâmbătă Mare este ultima zi de pregătire a Paştilor. În această zi se taie mielul, iar gospodinele vopsesc ouăle, în cazul în care nu au avut timp în Joia Mare, pregătesc drobul şi friptură de miel, cozonacii şi pască.
 
Din străbuni se obişnuia că oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau par sănătos, pentru că toţi membrii familiei să fie sănătoşi întregul an. 
 
Se deretică prin casă şi se pregătesc hainele curate care se vor îmbracă la slujba de Înviere. În ziua de Înviere se poartă haine noi, albe, după cele de doliu purtate în Săptămâna Patimilor, iar femeile trebuie să poarte cel puţin o cămaşă nouă, iar bărbaţii, o pălărie nouă. 
 
Sâmbătă seară, înainte de slujba de Înviere, gospodinele pregătesc coşul cu bucate, în care se pune un ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un mic miel din aluat copt şi vin, notează crestinortodox.ro.
 
Coşul este dus la biserica pentru a fi sfinţit de preot. În Sâmbătă Mare, se spune că nu este bine să dormi pentru că atunci când se deschid cerurile, Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.


Sursa foto: ele.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii