Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:06 21 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marinarii militari la monumentul Siculicidium

ro

23 Feb, 2016 11:27 806 Marime text
Un grup de militari din Forţele Navale va aduce un pios omagiu martirilor secui, ucişi de trupele imperiale austriece în urmă cu mai bine de 250 de ani, miercuri, 24 februarie, în comuna Siculeni, Judeţul Harghita. Marinarii militari, împreună cu un grup de militari de la Brigada 61 Vânători de Munte, vor depune o jerbă de flori la Monumentul Siculicidium, după care vor asista la un program artistic, oferit de Primăria Comunei Siculeni, pentru a cunoaşte valorile şi tradiţiile secuieşti.
 
****
La începutul anului 1764, aproximativ 200 de bărbaţi, femei şi copii secui au fost omorâţi cu cruzime pentru că nu au vrut să renunţe la drepturile şi libertăţile lor şi s-au opus înrolării în regimentele de grăniceri ale Împărătesei Maria Tereza. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut, dar circa 45 dintre martiri au fost îngropaţi într-o groapă comună, de la marginea localităţii Siculeni, în locul în care a fost construit Monumentul Siculicidium, la sfârşitul secolului al XIX-lea.
De-a lungul secolelor, populaţia din spaţiul carpato-danubiano-pontic a cunoscut nenumărate acte de cruzime din partea asupritorilor şi invadatorilor, pentru a fi supusă şi exploatată în scopuri străine, dar a ştiut, întotdeauna, să-şi păstreze valorile şi tradiţiile cu demnitate şi cu abnegaţie, trecând peste orice necazuri.   
         
 
Biroul informare şi relaţii publice
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii