Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:10 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CORPUL MAISTRILOR MILITARI DE MARINA - 100 DE ANI DE LA INFIINTARE

ro

05 May, 2009 22:46 1259 Marime text

CORPUL MAIŞTRILOR MILITARI DE MARINĂ - 100 DE ANI DE LA ÎNFIINŢARE

Miercuri, 6 mai 2009, Corpul Maiştrilor Militari de Marină sărbătoreşte 100 de ani de la înfiinţare.

            Cu ocazia acestui deosebit eveniment, în sala de spectacole a Cercului Militar Constanţa, începând cu ora 12.00, se va desfăşura o adunare festivă. Programul activităţilor cuprinde alocuţiuni, conferiri de plachete şi decernări de medalii şi diplome, precum şi scurte momente artistice.

            La această manifestare omagială au fost invitate personalităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, ai Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, ai Asociaţiei „Clubului Amiralilor”, ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Statului Major General şi Statului Major al Forţelor Navale.

            Jurnaliştii interesaţi să participe la acest eveniment sunt aşteptaţi miercuri, 6 mai, ora 11.45, la Cercul Militar Constanţa.

            Necesitatea formării unui corp de cadre destinate a acoperi o largă paletă de activităţi tehnico – militare la bordul navelor Marinei Militare, cât şi la unităţile de uscat ale acesteia, a stat în atenţia factorilor decizionali cu mult timp înaintea anului 1909, an acceptat prin argumente de istoria armei marină ca fiind cel al constituirii mult necesarului şi gânditului segment profesional reprezentat de maiştrii militari de marină.

            La data de 6 mai 1909, Regele Carol I emite Înaltul Decret nr. 1620 prin care cosfinţeşte constituirea corpului militar sub denumirea de „MAEŞTRI DE MARINĂ ŞEFI DE SPECIALITATE”. În acest decret se precizează „Maeştrii militari şefi de specialitate sunt auxiliari ai ofiţerilor de marină la bord şi pot fi întrebuinţaţi la nevoie în loc de ofiţeri, ca şefi de magazii, depozite şi ateliere, pentru păstrarea materialelor marinei şi pentru exploatarea tehnicii de bord”.

            Aplicarea Înaltului Decret s-a produs prin Decretul Ministerial nr. 163/1909 emis de către Direcţia 5 Marină din Departamentul de Război, consemnându-se astfel, în urmă cu o sută de ani, înfiinţarea Corpului Maiştrilor Militari de Marină.

Statul Major al Forţelor Navale Române
05 mai 2009
Mobil:0744.359518
Persoană de contact: Cpt.cdor. Mugurel PASCU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii