Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Satul de demult, proiecție simultană în 203 parohii din Italia

ro

03 Jul, 2014 15:26 1245 Marime text
Filmul Satul de demult în regia lui Dumitru Budrala, recent laureat cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Etnografic din România, va fi proiectat în paralel în 203 parohii din toată Italia, duminică, 6 iulie 2014. Proiecțiile fac parte din programul Festivalului Zilele Portului Popular Românesc organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. La ediția din acest an sunt așteptați să participe peste 20.000 de oameni.
Satul de demult este un film-elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de odinioară şi să repovestească tainele vieţii de altădată: de ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene?; ce înseamnă „ropotinul ţestelor”?; cât de complicat este un război de ţesut? Documentarul oferă o privire de ansamblu Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului, un muzeu extraordinar care reproduce satul tradiţional.
”Considerăm că pelicula reprezintă o modalitate de promovare a valorilor tradiționale românești, de aceea ne-am propus proiecția ei în parohiile ortodoxe române din Italia.”, a declarat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Festivalul Zilele Portului Popular Românesc, aflat la cea de-a V-a ediție, se încadrează într-un șir de evenimente prin care se urmărește racordarea românilor din Italia la valorile autentice românești în contextul actual multicultural și multietnic în care trăiesc aceștia. Cu această ocazie, la proiecția filmului Satul de demult vor fi invitate și oficialități italiene, dar și oameni interesați de cultura și tradiția românească, indiferent de etnia lor.
”Dezvoltăm colaborarea cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei după prezența noastră din 2013 la Roma cu Astra Film Junior on Tour. Ne bucurăm că în peste 200 de parohii ortodoxe române din Episcopia Italiei va fi prezentată o producție Astra Film ce-i îndeamnă pe românii din diaspora să-și prețuiască propriile valori.”, a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii