Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:26 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Duelul Viorilor sold-out înainte de start

ro

23 Sep, 2013 13:48 728 Marime text

(23 septembrie 2013)

Chiar înainte de debutul mult aşteptatei ediţii a treia a turneului Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri, organizatorii au anunţat, într-o conferinţă de presă, că recitalurile din mai multe oraşe ale traseului sunt sold-out, ceea ce dovedeşte nerăbdarea melomanilor de a asista din nou la o competiţie a sunetului si armoniei, a două viori de colecţie - Stradivarius şi Guarneri - şi a doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie: Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, arbitraţi de pianistul Horia Mihail. Cea de-a treia ediţie a turneului naţional Duelul Viorilor va avea loc între 23 septembrie şi 4 octombrie în 8 oraşe din România.

Mii şi mii de spectatori au venit să asiste la cele două ediţii precedente ale turneului Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri şi au constatat că, atunci când arcuşurile s-au încrucişat, rezultatul a fost unul atât de frumos şi melodios, sunetul atât de pur şi cristalin, măiestria celor doi violonişti atât de mare, încât practic iubitorii muzicii de calitate au fost singurii câştigători. Publicul a fost cel care a umplut până la refuz sălile şi care, peste tot, a primit artiştii ca pe adevărate vedete. Şi tot publicul este cel care şi-a dorit o a treia rundă.

Poate că, la început, ideea de duel a părut o joacă, dar violoniştii au luat-o în serios şi şi-au susţinut şi pus în valoare instrumentul cu multă pasiune şi dăruire:

„Mă bucur foarte mult că particip la acest proiect care, iată, se dovedeşte de un real succes. Eu cred că această a treia ediţie va pune din nou în valoare vioara Guarneri pe care cânt. Desigur, fiecare dintre noi doreşte să îşi evidenţieze cât mai mult instrumentul, eu nu pot decât să susţin că vioara mea merită mai multe aplauze. Vioara Stradivarius are un sunet ascuţit care pătrunde în orice colţ al unei săli, în schimb vioara Guarneri, are un sunet mai cald, mai amplu, mai bogat în armonice. De altfel, se şi numeşte Catedrala”, a declarat Gabriel Croitoru la conferinţa de presă.

Despre arme şi combatanţi se ştiu deja destule, dar cea de-a treia bătălie din sălile de concert va fi consemnată astfel:

ARMELE:

Vioara Stradivarius Pachoud construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam.

Vioara Guarneri del Gesù Catedrala, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional George Enescu, în patrimoniul căruia se află.

COMBATANŢII:

Liviu Prunaru, un artist de talie internaţională. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (alături de care a cântat, pentru Papa Ioan Paul al II-lea, „Dublul concert” de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională, în plină ascensiune, cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său.

Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti şi membru al Cvartetului de Stat Transilvan Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a. Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român: Premiul al III-lea la Concursul N. Paganini - Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul Fritz Kreisler, Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional Zino Francescatti, Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

ARBITRUL:

Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în concert sau recital, este unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Horia Mihail susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, turnee în ţară sau străinătate, colaborează cu orchestre de profil din ţară, fiind totodată şi solist al Filarmonicii din Braşov. De-a lungul timpului a susţinut peste 2.000 de recitaluri şi concerte în 18 ţări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susţinut mai multe proiecte naţionale de anvergură muzicale, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar şi social precum Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro), Vioara lui George Enescu la sate  (www.vioaraluienescu.ro) şi, bineînţeles Duelul viorilor (www.duelulviorilor.ro).

PROVOCAREA este de fapt repertoriul dens, atractiv, spectaculos şi dificil:

Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail-pian:
Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893) – Meditaţie pentru vioară şi pian op. 42 nr. 1.
Pablo de Sarasate (1844-1908) – Dans spaniol nr.8 op.26.
Saint-Saens (1835-1921) - Ysaye (1858-1931) - Studiu în formă de vals.
Ciocârlia - prelucrare folclor de Grigoraş Dinicu
Liviu Prunaru – vioară şi Horia Mihail-pian:
Nicolo Paganini (1782-1840) - Cantabile şi Vals op.19 pentru vioară şi pian.
Manuel de Falla (1876-1946) – Kreisler (1875-1962) - Dans spaniol (La vida breve).
Richard Wagner (1813-1883) - Albumblatt (File de album) : Romanze pentru vioară şi pian.
Henry Wieniawski (1835-1880) - Souvenir de Moscou pentru vioară şi pian.
Gabriel Croitoru – vioară şi Liviu Prunaru – vioară:
Charles de Beriot -  Grand Duo Concertant no.3 pentru două viori.
Liviu Prunaru – vioară, Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail – pian:
Christian Sinding - Serenada no. 2 op 92 pentru două viori şi pian.

DATELE ŞI LOCURILE în care se va da „lupta”:

23 septembrie: Braşov, Sala Complexului Militar, ora 20.30.
24 septembrie: Târgu Mureş, Palatul Culturii, ora 19.00.
25 septembrie: Turda, Teatrul Municipal, ora 19.00.
27 septembrie: Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19.00.
28 septembrie: Piteşti, Casa de Cultură, ora 19.00.
30 septembrie: Iaşi, Opera Naţională Română, ora 19.00.
1 octombrie: Bacău, Ateneu, ora 19.00.
4 octombrie: Bucureşti, Sala Radio, ora 19.00.

Biletele se pot achiziţiona de la casele de bilete ale sălilor în care se vor desfăşura recitalurile, iar în Bucureşti şi prin www.bilete.ro. Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

Toate concertele încep la ora 19.00, cu excepţia celui de la BRASOV, care va începe la 20.30.

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo.
Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Partener principal: Muzeul Naţional George Enescu.
\Coproducători: Radio România Regional şi TVR 2.
Sponsori: Sense, JTI, Veka, Kronospan, Zamfirescu Racoţi & Partners– Attorneys at law.
Transportat de DACIA.

Parteneri: Orchestrele şi Corurile Radio, Societatea de Muzică Veche, Grand Hotel Traian, Hotel Pantex, Hotel Continental Târgu Mureş, Chez Marie, Athenee Palace Hilton.
Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Asociatia "REI CULTURAE FAUTORES" Turda,Teatrul Municipal Turda, Primăria din Turda, Filarmonica „Oltenia” Craiova, Filarmonica de stat din Piteşti, Opera Naţională Română din Iaşi, Filarmonica din Bacău.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, SPECTACULAR, Sapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentiadecarte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com, România liberă, Academia Caţavencu, Ziarul Metropolis.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Serviciul Comunicare

Ti-a placut articolul?

Comentarii