Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:42 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu pentru Basarabia – 28 iunie 1940

ro

27 Jun, 2014 10:45 980 Marime text
 Doliu pentru Basarabia – 28 iunie 1940
 
Platforma Unionistă Acțiunea 2012 organizează sâmbătă, 28 iunie, un flashmob comemorativ la Fântâna de la Universitate, pentru a marca tragica pierdere din 1940 a Basarabiei. Voluntarii și simpatizanții organizației se vor întâlni la ora 21:00, când vor ține un moment de reculegere în amintirea românilor uciși, torturați sau deportați în perioada care a urmat ultimatumului din 26-28 iunie 1940. Toți cei prezenți la eveniment vor așeza sute de lumânări sub forma unui mesaj menit să semnaleze necesitatea reunirii celor două state românești.
În urmă cu 74 de ani, ca urmare a unei înţelegeri secrete între URSS şi Germania nazistă, România a primit un ultimatum prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, precum şi din Nordul Bucovinei. Consecințele ultimatului sovietic au fost dramatice: sute de mii de români au căzut victime regimului criminal ocupant.
Este de datoria noastră să contribuim la  repararea aceastei tragedii istorice, iar un prim pas este să nu uităm: să nu uităm de suferințele prin care au trecut bunicii noștri și să nu uităm că peste Prut trăiesc  acum 3 milioane de români separați fără voia lor de Țara-Mamă. Iar apoi nu ne rămâne decât, unindu-ne forțele, să realizăm împreună idealul național: Reîntregirea”, a declarat Mihai Nicolae, co-președinte al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
Coaliția unionistă îi invită, ca în fiecare an, pe toți bucureștenii să se alăture acțiunii organizate pe 28 iunie. Aceștia sunt așteptați să vină la eveniment cu lumânări și în haine de culoare neagră, ca simbol al despărțirii temporare de o populație și un teritoriu românesc. Flashmob-ul comemorativ va fi organizat concomitent în peste 20 de județe ale țării.
 
Platforma Unionistă Acțiunea 2012      
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii